Galactoria 2021 – Festivalul absolvenților de teatru de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/galactoria-2021-festivalul-absolventilor-de-teatru-de-la-cluj/

Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” vă invită la o nouă ediţie a festivalului Galactoria care va avea loc online între 3-9 iunie. Dedicat absolvenţilor de teatru, respectiv actorie, regie şi teatrologie, evenimentul va rezuma trei ani de muncă în câteva zile de festival, zile în care actorii, regizorii şi teatrologii ies la public pentru ultima dată în calitate de studenţi.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Galactoria este un eveniment care marchează un final și un nou început în același timp. Profesorii care i-au ghidat în acest parcurs esențial sunt clasa profesorilor: Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Raluca Lupan (actorie), clasa profesorilor: Radu Nica, Varga Ibolya, Olivia Grecea, Leta Popescu (regie), clasa profesor: Mihai Pedestru (teatrologie). Pe lângă spectacole și prezentări filmate de tip showreel, au loc workshop-uri și discuții cu artiști internaționali și o lansare de carte cu texte de dramaturgie extrem contemporană.

Activitățile din festival și spectacolele pot fi urmărite pe pagina noastră de Facebook www.facebook.com/Galactoria2021 și pe platforma gazdelor noastre generoase de la Raiffeisen Bank, art.raiffeisen.ro. Bunele practici din această facultate se bazează pe colaborarea între secții, departamentul de Cinema și Media participând în mod activ la realizarea materialelor foto-video și asigurarea suportului tehnic pentru festival. Accesul este gratuit la toate evenimentele publice.

Iată mai multe despre programul festivalului în cuvintele studenților:

“Dacă tinerii absolvenți ai facultăților de arhitectură vor proiecta orașele viitorului, cei de la informatică se vor ocupa de softuri și programe, cei de la medicină vă vor salva cândva viețile, noi vă vom face să plângeți, să râdeți, să simțiți. Acesta este primul nostru pas: Galactoria – mai mult decât festivalul noii generații absolvente a secției de teatru de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – e începutul drumului nostru teatral! Acești trei ani, între siguranța studiourilor din facultate, cea de-a doua casă, și frenezia marelui public, se reflectă în spectacolele claselor de actorie, regie și teatrologie, pe care vă invităm să le vedeți în festivalul nostru online. De la showreel pe texte proaspete, la spectacole nonverbale, de la tragedie la dramatizări și dramă modernă, până la teatru contemporan, am trecut prin mai multe vârste și epoci în căutările noastre. Versatilitatea noastră, capacitatea de a găsi, cu instrumentele zilei de azi, comedie în tragedie, actualitate în texte antice, forță în coregrafiile corpurilor care să spună povești, vor arăta că suntem deopotrivă ludici și foarte maturi, lucizi și empatici în deciziile noastre. Nu vă așteptăm numai în mediul virtual, ci dincolo de el, încercând să evadăm din timpul neprietenos pe care îl trăim, prin teatru. Galactoria să fie fereastra sau ochelarii noștri spre o lume mai frumoasă, a teatrului, a fanteziei, în care poți fi oricine și poți crede în orice. Ateliere cu oameni de teatru, dans și film, interviuri, fotografii din producțiile noastre se regăsesc în program, în perioada 3-9 iunie 2021.”

 

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?