Galeria Galateca găzduiește vernisajul și lansarea de carte,,Spațiu fără timp. Arhitectura ortodoxă contemporană”
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-galateca-gazduieste-vernisajul-si-lansarea-de-cartespatiu-fara-timp-arhitectura-ortodoxa-contemporana/

Marţi, 23 aprilie, începând cu ora 19:00, Galeria Galateca organizează vernisajul expoziţiei,,Spatiu fără timp”.

Un articol de Andrada Văsii|22 aprilie 2013

Marți, 23 aprilie, începând cu ora 19:00, Galeria Galateca organizează vernisajul expoziției,,Spatiu fără timp”.

Tot atunci va avea loc și lansarea volumului apărut în colecția igloobooks ,, Spațiu fără timp. Arhitectura ortodoxă contemporană” al cărui autor este arh. Radu Teacă.

Volumul lui Radu Teacă

Acest album, special în peisajul arhitecturii locale, își propune să ilustreze viziunea cunoscutului arhitect Radu Teacă asupra spațiului eclezial ortodox contemporan. Trei proiecte – o capelă, o biserică și o catedrală – sunt prezentate pe larg în încercarea de a oferi o alternativă la spațiile sacre lipsite de substanță, numite tradiționale în mod superficial, care domină de aproape un secol arhitectura religioasă autohtonă.

Deși proiectul lui Radu Teacă respectă în termeni generali tema dată de Patriarhie privind funcțiunile, suprafețele, înăltimea, situl, etc, ținând cont de gabaritul și complexitatea edificiului, arhitectul propune o schimbare în abordare. O schimbare ce pornește de la nevoia de experiment în arhitectura religioasă, mai ales în cea ortodoxă.

Info:

Galeria Galateca – strada C.A. Rosetti nr 3-4.

Foto credit: Radu Teacă

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

30
/03
/17

Prințul Charles a sosit, în această dimineața, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.