Galeria Posibilă lansează volumul „Categorii”, semnat de fotograful Bogdan Gîrbovan
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-posibila-lanseaza-volumul-categorii-semnat-de-fotograful-bogdan-girbovan/

Galeria Posibilă vă invită miercuri, 20 martie, de la ora 18:00, la Modul Cărtureşti, unde va avea loc lansarea cărţii lui Bogdan Gîrbovan: „Categorii”.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2019

Categorii ia forma unei publicații bilingve care dorește să ofere o imagine de ansamblu asupra conceptelor și problematicilor expuse de artist. Proiectele realizate începând cu anul 2006 până în prezent sunt adunate și alăturate respectând relația lor la nivel conceptual. Poeta Svetlana Cârstean, criticii de artă Diana Marincu, Igor Mocanu, Sanda Watt, jurnalista Andra Matzal, artiștii Dan Perjovschi, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly și galeristul Matei Câlția propun diferite moduri de a privi lucrările artistului.

Pentru Svetlana Cârstean, care deschide volumul cu eseul poetic Camera lucida, „Bogdan Gîrbovan ne scoate din zona de confort și nu din când în când, ci de fiecare dată. Nu o face în mod brutal, dar constant și precis. Ne scoate din zona de confort, din definițiile frumosului și ne țintuiește privirea exact în direcția în care poate nu am vrea să privim”.

Monografia face parte dintr-o serie viitoare care își dorește să medieze întâlnirea dintre fotografie și cititor.

„Când am obținut finanțarea eram nehotărâți cu privire la forma pe care să o ia cartea, dar un lucru am știut sigur, că trebuie să fie ceva diferit. Și atunci ce putea fi? Cărți s-au tot scris, cu și despre fotografie. Așa ne-am gândit la o simbioză între imagini și texte, care să le prezinte din perspective diferite. Au rezultat Categoriile, un efort comun: zece proiecte văzute prin ochii a zece oameni pe care mi-am dorit încă de la început să-i implic în proiect”, spune Bogdan Gîrbovan

Bogdan Gîrbovan (n. 1981, Drobeta-Turnu Severin) a absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte din București, departamentul Fotografie. Este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, proiectele 10/1 și Uniforme și Veșminte fiind expuse și publicate cu numeroase ocazii.

Pe lângă activitatea expozițională, Galeria Posibilă are o experiență editorială de peste 10 ani prin publicații precum: R.A.P.I. (2016), Borrowed Territories (2016), Petite Histoire (2010), fiind preocupată de felul în care este percepută fotografia la nivelul comunității.

Proiect editorial co-finanțat de AFCN.

Cartea va fi distribuită de Editura Trei.

COORDONATE eveniment de lansare

Data: miercuri, 20 martie, ora 18:00

Loc: Modul Cărturești, str. Academiei, nr. 18-20

Eveniment Facebook aici.

03
/09
/21

Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, o evocare a istoricului și criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).

25
/08
/21

Young Artists Connections se află la cea de-a doua ediție – un proiect dedicat scenei tinere, inițiat de SwitchLab, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Prima ediție a fost dedicată absolvenților universităților de artă, care au participat la o expoziție de grup la MNAC și la o expoziție personală la SwitchLab.

24
/08
/21

Art Safari urcă în autobuzele STB și călătorește prin tot Bucureștiul până la final de septembrie. De azi, ”Arta călătorește” în București grație ineditului parteneriat cultural dintre Art Safari și Societatea de Transport București.

19
/08
/21

„Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.”

18
/08
/21

Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.