GALERIE FOTO Ştefan Sava câştigă ediţia locală a Premiului Henkel pentru Artă 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-stefan-sava-castiga-editia-locala-a-premiului-henkel-pentru-arta-2013/

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Concursul se adresează și anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă contemporană din Viena.

Selecția câștigătorului din acest an a fost îndelung dezbătută, juriul având de ales în ultima etapă a selecției între înscrierile a cinci artiști valorși și reprezentativi pentru scena românească. În final, decizia în favoarea artistului Ștefan Sava a luat în calcul coerența demersului artistic, care constă într-o metodologie bazată pe o cercetare istorică și teoretică, completată de o practică vizuală în zona interdisciplinarității.

Alina Șerban,

membru juriu

Juriul local, format din curatorii Alina Şerban, Magda Radu şi Cosmin Năsui l-a desemnat drept câștigător al selecţiei locale pe Ștefan Sava. Acesta va primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi va reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2013, alături de artişti din alte 23 de ţări din Europa Centrală şi de Est.

Un portofoliu multidimensional

Ștefan Sava a înscris în competiție 5 lucrări  – „Își spusese că…“,  instalație foto, alfabet-carte de artist, masă de documentare; „Abatorul București“, DVD & „Lada de lemn“, obiect găsit – lucrări din proiectul „Atoms and Void“, 2010; „Poarta“, Schiță pentru un monument temporar (contra-monument) și „Fața dinăuntru a peretelui“, obiect dintr-un perete de chirpici – lucrări din proiectul „Fața dinăuntru a peretelui“, 2012.

De asemenea, un element distinct apreciat de juriu în seleția dosarului a fost abordarea multimedială a proiectelor lui Ștefan Sava (film, fotografie, obiect). Instalațiile artistului reflectă asupra unor teme mai puțin explorate în contextul scenei de artă din România, constituind propuneri inedite de recitire și interpretare a trecutului recent.

Alina Şerban,

membru juriu

Foto credit: Henkel, Art Award.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.