GALERIE FOTO Ştefan Sava câştigă ediţia locală a Premiului Henkel pentru Artă 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-stefan-sava-castiga-editia-locala-a-premiului-henkel-pentru-arta-2013/

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Concursul se adresează și anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă contemporană din Viena.

Selecția câștigătorului din acest an a fost îndelung dezbătută, juriul având de ales în ultima etapă a selecției între înscrierile a cinci artiști valorși și reprezentativi pentru scena românească. În final, decizia în favoarea artistului Ștefan Sava a luat în calcul coerența demersului artistic, care constă într-o metodologie bazată pe o cercetare istorică și teoretică, completată de o practică vizuală în zona interdisciplinarității.

Alina Șerban,

membru juriu

Juriul local, format din curatorii Alina Şerban, Magda Radu şi Cosmin Năsui l-a desemnat drept câștigător al selecţiei locale pe Ștefan Sava. Acesta va primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi va reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2013, alături de artişti din alte 23 de ţări din Europa Centrală şi de Est.

Un portofoliu multidimensional

Ștefan Sava a înscris în competiție 5 lucrări  – „Își spusese că…“,  instalație foto, alfabet-carte de artist, masă de documentare; „Abatorul București“, DVD & „Lada de lemn“, obiect găsit – lucrări din proiectul „Atoms and Void“, 2010; „Poarta“, Schiță pentru un monument temporar (contra-monument) și „Fața dinăuntru a peretelui“, obiect dintr-un perete de chirpici – lucrări din proiectul „Fața dinăuntru a peretelui“, 2012.

De asemenea, un element distinct apreciat de juriu în seleția dosarului a fost abordarea multimedială a proiectelor lui Ștefan Sava (film, fotografie, obiect). Instalațiile artistului reflectă asupra unor teme mai puțin explorate în contextul scenei de artă din România, constituind propuneri inedite de recitire și interpretare a trecutului recent.

Alina Şerban,

membru juriu

Foto credit: Henkel, Art Award.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).