GALERIE FOTO Teatrul Maghiar de Stat organizează două turnee la Giessen şi Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-teatrul-maghiar-de-stat-organizeaza-doua-turnee-la-giessen-si-avignon/

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

În perioada 22-30 iunie 2013, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea cunoscutului dramaturg Georg Büchner, va avea loc la Giessen Festivalul Büchner International. Teatrul Maghiar de Stat Cluj va marca acest an aniversar prin prezenţa în cadrul evenimentului cu spectacolul „Leonce şi Lena“ (foto sus), pus în scenă de Gábor Tompa.

Reprezentaţia va avea loc astăzi, la ora 19.30, la Teatrul Naţional din Giessen, clădire realizată de către Ferdinand Fellner şi Hermann Gottlieb Helmer, cei care au proiectat şi clădirea Teatrului Naţional din Cluj. Până acum, spectacolul „Leonce şi Lena“ a mai întreprins turnee în Saraievo, Bogota, Pécs, Praga şi Bucureşti.

Un nou turneu la întoarcere

Imediat după întoarcerea din Germania, trupa teatrului va pleca în Franţa, pentru a participa la cea de a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon, cu spectacolul „Ubu Rege“ de Alfred Jarry, regia Alain Timar. Astfel, în perioada 8-31 iulie, la Theatre des Halles, vor avea loc 24 de reprezentaţii cu spectacolul menţionat. „Ubu Rege“ a mai fost în turnee la Budapesta, Kisvárda şi Paris.

Peste 1000 de spectacole

Festivalul de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai cunoscute, mai apreciate şi mai ample din lume, reprezintă atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori o experienţă teatrală unică.

În general, sunt invitate peste 1 200 de spectacolele care se joacă atât în săli obişnuite cât şi în spaţii neconvenţionale, pe străzi, în arene, corturi sau vapoare. Teatrul Maghiar de Stat Cluj a mai fost la Avignon cu spectacolele: „Ruins True“, realizat în colaborare cu Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi regizat de Gábor Tompa (2001) şi cu „Născut pentru niciodată“ de Visky András, regia:  Gábor Tompa (2009).

Foto credit: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

07
/08
/16

CRONICĂ DE FILM Când am fi putut crede că Radu Jude nu va surprinde mai mult decât a făcut-o cu bomba „Aferim!”, noul său film, unicatul „Inimi cicatrizate”, prezentat în Competiție la Locarno, oferă o estetică și mai radicală, care conține însă și semnele timide ale unei posibile fundături.

07
/08
/16

Între 2 și 4 septembrie va avea loc competiția de film de scurt-metraj organizată de Festivalul de Film Arkadia ShortFest, aflat la a 3-a ediție: 26 de filme, regizori din 13 țări, aproape 325 minute de film în două zile de proiecție.

07
/08
/16

Vara aceasta, cinci căsuţe mici, mici de tot găzduiesc o grandioasă aventură pentru copii – „Cartierul poveștilor” – un spectacol de teatru în miniatură, ca o lume de basm, care provoacă simțurile și imaginația. Un concept inedit, care a călătorit la festivaluri din Franța și Israel, ,,Cartierul celor mai năstrușnice personaje” poposește în acest weekend VăraTic (6-7 august) la Mogoșoaia, în curtea Palatelor Brâncovenești.

07
/08
/16

„Femeia perfectă” există oare? Da, dar bărbatul care a descoperit-o se află într-o poziție dificilă. În viața lui mai există alte trei femei care, desigur nu o acceptă pe cea de-a patra și o vor plecată. Astfel se naște un duel exploziv, catalizat și de apariția unui alt bărbat în această aventură nebună.

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

06
/08
/16

Spellground Festival nu va avea loc în weekendul 12-14 august. Decizia vine ca urmare a solicitării Universității Ovidius Constanța, partener oficial al evenimentului, cu privire la respectarea zilei de 13 august ca zi de doliu național prin adaptarea programului festivalului și eliminarea manifestărilor muzicale de pe terenul instituției de învățământ.

05
/08
/16

“Dacă ar fi s-o iau de la capăt nu aş mai alege actoria, pentru că este o slujbă în care întotdeauna depinzi de alţii, şi oamenii nu sunt mereu drepţi. Eu am avut un noroc extraordinar, mi-a ajutat Dumnezeu să joc pe prima scenă a teatrului românesc, să fac televiziune, să fac filme, telenovele şi să scriu piese de succes. Puteam să fac meseria asta şi să rămân o ilustră necunoscută.” - Rodica Popescu Bitănescu. Uşor de recunoscut după râsul molipsitor, actriţa, regizoarea şi dramaturgul Rodica Popescu Bitănescu, cea care ne încântă pe scenă de peste o jumătate de veac, împlineşte, astăzi, 78 de ani.

05
/08
/16

Într-o zi de 5 august (1922) se năştea Marin Preda. Tot astăzi îşi sărbătoresc aniversarea: actriţa Rodica Popescu Bitănescu, pianistul Dan Grigore şi cântăreaţa Ada Milea. De asemenea, într-o zi de 5 august se stingeau din viaţă: Florian Pittiş, Coca Andronescu, Marilyn Monroe şi Richard Burton…

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Una dintre cele mai originale și îndrăgite trupe teatrale românești, Teatrul Masca, se va afla pentru prima oară în capitala britanică pentru a lua parte la unul dintre cele mai importante festivaluri ale verii londoneze - Night of Festivals - care se va desfășura în weekend-ul din 6-7 august lângă Tower Bridge, pe malul Tamisei.