GALERIE FOTO Tema licitaţiei de joi a casei Goldart va fi „Pictura românească în notă intimistă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-tema-licitatiei-de-joi-a-casei-goldart-va-fi-pictura-romaneasca-in-nota-intimista/

Licitaţia „Pictura românească în notă intimistă” a casei Goldart, care va avea loc joi, în Bucureşti, propune iubitorilor de artă „lucrări definitorii pentru sentimentul intimităţii şi al tihnei”.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Licitaţia ,,Pictura românească în notă intimistă” a casei Goldart, care va avea loc joi, în Bucureşti, propune iubitorilor de artă „lucrări definitorii pentru sentimentul intimităţii şi al tihnei”. Vor fi scoase la vânzare lucrări semnate de Gheorghe Petraşcu, Kimon Loghi şi Paul Verona.

Casa Goldart încheie primul sezon al anului 2013 într-o dispoziţie relaxată, licitaţia de joi propunând peisaje semnate de Kimon Loghi (estimate de la 3.000 la 4.000 de euro), Rodica Maniu (estimate de la 1.500 la 3.000 de euro), Gheorghe Vrăneanţu (estimate de la 800 la 1.300 de euro), Ion Mirea (estimate de la 400 la 600 de euro), George Catargi (estimate de la 600 la 800 de euro) şi Dan Hatmanu (estimate de la 1.000 la 1.200 de euro), notează Mediafax.

De la 400 la 16.000 de euro

De asemenea, licitaţia va cuprinde lucrări ale artiştilor Gheorghe Petraşcu, (estimate de la 400 la 16.000 de euro), Leon Alexandru Biju, (estimate de la 1.200 la 2.000 de euro), Paul Verona (estimate de la 800 la 900 de euro), Pericle Capidan, (estimate de la 300 la 400 de euro) şi Vasile Grigore (estimate de la 1.200 la 1.700 de euro).

Ilustratorii Orientului

În contextul temei alese, casa de licitaţii Goldart va evidenţia lucrările artistului Leon Alexandru Biju, remarcabile prin calităţile lor picturale. L. A. Biju s-a impus în perioada interbelică prin pictura sa viguroasă şi exotică.

Confraţi iluştri ca Şirato şi Oskar Han, dar şi critici eminenţi ca H. Blazian l-au apreciat ca pe unul dintre cei mai originali şi dotaţi „ilustratori” ai Orientului, fie că se refereau la perioada egipteană, fie la cea de la Balcic, cărora le-a dedicat importante expoziţii în 1934 şi 1936. În paralel, a expus la Tinerimea artistică, la Salonul Oficial şi la Arta română diverse alte teme, realizate cu aceeaşi stăpânire a mijloacelor de expresie.

„Natură statică”, „Natură statică cu pensule” şi „Interior” prezentate în licitaţia de joi a casei Goldart prezintă măiestria compoziţională şi virtuozitatea coloristică a pictorului român.

Info:

Potrivit comunicatului casei Goldart, lucrările pot fi văzute pe site-ul Goldart, dar şi în expoziţie, la sediul casei de licitaţii, luni şi marţi, între orele 9.00 şi 17.00, la Hotel Marshal Garden, miercuri, între orele 11.00 – 21.00, şi joi de la 11.00 la 19.00.

Foto credit: Casa Goldart (Site)

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.