GALERIE FOTO Tema licitaţiei de joi a casei Goldart va fi „Pictura românească în notă intimistă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-tema-licitatiei-de-joi-a-casei-goldart-va-fi-pictura-romaneasca-in-nota-intimista/

Licitaţia „Pictura românească în notă intimistă” a casei Goldart, care va avea loc joi, în Bucureşti, propune iubitorilor de artă „lucrări definitorii pentru sentimentul intimităţii şi al tihnei”.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Licitaţia ,,Pictura românească în notă intimistă” a casei Goldart, care va avea loc joi, în Bucureşti, propune iubitorilor de artă „lucrări definitorii pentru sentimentul intimităţii şi al tihnei”. Vor fi scoase la vânzare lucrări semnate de Gheorghe Petraşcu, Kimon Loghi şi Paul Verona.

Casa Goldart încheie primul sezon al anului 2013 într-o dispoziţie relaxată, licitaţia de joi propunând peisaje semnate de Kimon Loghi (estimate de la 3.000 la 4.000 de euro), Rodica Maniu (estimate de la 1.500 la 3.000 de euro), Gheorghe Vrăneanţu (estimate de la 800 la 1.300 de euro), Ion Mirea (estimate de la 400 la 600 de euro), George Catargi (estimate de la 600 la 800 de euro) şi Dan Hatmanu (estimate de la 1.000 la 1.200 de euro), notează Mediafax.

De la 400 la 16.000 de euro

De asemenea, licitaţia va cuprinde lucrări ale artiştilor Gheorghe Petraşcu, (estimate de la 400 la 16.000 de euro), Leon Alexandru Biju, (estimate de la 1.200 la 2.000 de euro), Paul Verona (estimate de la 800 la 900 de euro), Pericle Capidan, (estimate de la 300 la 400 de euro) şi Vasile Grigore (estimate de la 1.200 la 1.700 de euro).

Ilustratorii Orientului

În contextul temei alese, casa de licitaţii Goldart va evidenţia lucrările artistului Leon Alexandru Biju, remarcabile prin calităţile lor picturale. L. A. Biju s-a impus în perioada interbelică prin pictura sa viguroasă şi exotică.

Confraţi iluştri ca Şirato şi Oskar Han, dar şi critici eminenţi ca H. Blazian l-au apreciat ca pe unul dintre cei mai originali şi dotaţi „ilustratori” ai Orientului, fie că se refereau la perioada egipteană, fie la cea de la Balcic, cărora le-a dedicat importante expoziţii în 1934 şi 1936. În paralel, a expus la Tinerimea artistică, la Salonul Oficial şi la Arta română diverse alte teme, realizate cu aceeaşi stăpânire a mijloacelor de expresie.

„Natură statică”, „Natură statică cu pensule” şi „Interior” prezentate în licitaţia de joi a casei Goldart prezintă măiestria compoziţională şi virtuozitatea coloristică a pictorului român.

Info:

Potrivit comunicatului casei Goldart, lucrările pot fi văzute pe site-ul Goldart, dar şi în expoziţie, la sediul casei de licitaţii, luni şi marţi, între orele 9.00 şi 17.00, la Hotel Marshal Garden, miercuri, între orele 11.00 – 21.00, şi joi de la 11.00 la 19.00.

Foto credit: Casa Goldart (Site)

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?