Gărâna Jazz Festival, între 6 și 9 iulie, la poalele Semenicului
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-intre-6-si-9-iulie-la-poalele-semenicului/

Timp de patru zile, jazz-ul va ţine ritmul zilelor şi nopţilor răcoroase din Munţii Semenic, iar satul Gărâna, colonia preferată a artiştilor internaţionali, va deveni, ca-n fiecare din ultimii 21 de ani, gazda iubitorilor de muzică.

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

18 trupe vor urca anul acesta pe scenele Gărâna Jazz Festival, între care chiataristul american John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, câștigător a două premii Grammy și Omar Sosa Quarteto Afrocubano, artistul care a molipsit o lume întreagă cu frenezia muzicii afro-cubaneze.

Gărâna Jazz Festival are loc între 6 și 9 iulie în județul Caraș-Severin iar bilete pot fi achiziționate online prin BiletMaster.ro, MyTicket și Bilete.ro.

Șase proiecte muzicale Made in Romania vor completa line-up-ul gărânez în cele patru zile de festival. Sebastian Spanache Trio, trupa timișoreană ce reprezintă noua generație de tineri muzicieni români de jazz, va urca pe scena din Poiana Lupului joi, pe 6 iulie. Sebastian Spanache (pian), Csaba Sánta (bass), Radu Pieloiu (tobe), maeștri ai improvizației, vor invita publicul să-și imagineze cum ar suna viitorul jazz-ului.

Prezență excentrică și conceptuală,  Thy Veils va provoca felul în care trăim și simțim jazzul, într-un performance ce suprapune universul sonor cu arta digitală și proiecțiile multimedia.

Pornit în 1995 ca un proiect de studio al muzicianului și artistului vizual Daniel Dorobanțu, Thy Veils a devenit un proiect de pionierat al muzicii ambientale de scenă, aducându-i la un loc Dora Gaitanovici (voce), Petre Ionuțescu (trompetă) și Radu Pieloiu (tobe).

”Ansamblu de arte sincretice, Thy Veils e un concept minimalist și o invitație la meditație, născut din realitatea mileniului trecut și hrănit cu puterea de expresie a mediilor digitale de astăzi”, explică membrii trupei care va concerta pe scena Poiana Lupului vineri, pe 7 iulie.

Claviaturistul Raul Kusak  revine la Gărâna cu un concert susținut în incinta bisericii catolice din satul Văliug, vineri, pe 7 iulie. Sounds from church – Văliug este concertul care va pune în valoare moștenirea istorică a bisericii romano-catolice construită în 1861, cu o acustică deosebită, un performance menit să scoată în evidență puterea cathartică a pianului.

Aceeași locație va găzdui în dimineața zilei de sâmbătă, 8 iulie, concertul Mircea Tiberian & Marta Hristea sub umbrela proiectului Magellan – A sonic journey, doi muzicieni care au contribuit la evoluția istorică a jazz-ului românesc.

Marius Preda, muzicianul român care a cântat la țambal pe marile scene ale lumii, alături de Arturo Sandoval, Dennis Chambers sau Mike Stern, urcă pe scena din Poiana Lupului sâmbătă, 8 iulie. O formulă-hibrid aduce la un loc artiști români și internaționali sub numele sugestiv ”Mission Cimbalom”.

Raul Kusak biserica Valiug

Forța molipsitoare a țambalului lui Marius Preda e completată de Piero Bianculli (Italia), Taco Gorter (Olanda) și Kiba Dachi (Romania). Un concert puternic, cu vână, care încălzește seara de sâmbătă la Gărâna.

Duminică de dimineață, biserica din Văliug va vibra odată cu cel din urmă concert românesc al ediției, alături de formația ARCUȘ TRIO.

O călătorie muzicală cu elemente folclorice culese din muzica tradițională românească și balcanică, cernute uneori prin filtre R&B, alteori HipHop, degajă sunete specifice prog-rock și post-prog, așezându-le în groove-ul propriu. Rezultatul este un sound original, unic, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funkul, prog-rockul și urban-jazzul.

Programul complet Gărâna Jazz Festival precum și informații despre transport, locație și cazare sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Biletele pot fi achiziționate online, în avans prin BiletMaster.ro, MyTicket și Bilete.ro, online sau din rețeaua magazinelor partenere, la prețul de 300 de lei în varianta de abonament pentru patru zile de concerte sau 85 de lei în varianta de bilet pentru o singură seară de festival.

Mai multe detalii despre ediția 21 a celui mai important festival de jazz open-air din această parte a Europei, se regăsesc pe www.garana-jazz.ro și www.facebook.com/GaranaJazzFest.

Foto: Gărâna Jazz Festival –  Horatiu Sovaiala, www.garana-jazz.ro.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.