Gărâna Jazz Festival/ Pianistul Gregory Privat: „Muzica este prima mea conexiune cu spiritualitatea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-pianistul-gregory-privat-jazz-ul-a-fost-prima-mea-conexiune-cu-spiritualitatea/

Cu puţin înaintea unei noi ediţii a Gărâna Jazz Festival, am vorbit cu unul dintre cei mai aşteptaţi invitaţi, pianistul şi compozitorul francez  Gregory Privat, despre aromele caraibiene ale muzicii sale şi puterea uriaşă a jazzului de a conecta oameni şi culturi.

Un articol de Cristina Enescu Aky|9 iulie 2019

Mai sunt doar două zile până la cel mai mare festival de muzică în aer liber din România, Gărâna Jazz Festival (11-14 iulie), evenimentul care de 22 de ani adună iubitori ai jazz-ului și ai muntelui în superbul peisaj al acestui mic sat din Caraș-Severin. Anul acesta, printre invitații pe care publicul îi va putea asculta la Festival se numără și Gregory Privat Trio. Fondatorul și liderul grupului, care a fost nominalizat în 2015 la premiile „Victoires du Jazz”, este originar din Martinica, o exotică insulă franceză din estul Mării Caraibilor. Martinica și alăturata Guadalupe sunt insule mici, dar cu o bogată tradiție și cultură muzicală. Aici s-a născut, în anii 1960, așa-numitul „mini-jazz”, cu influențe din meringue (muzica și dansul tradițional din Haiti).

Despre Gregory Privat, un articol din London Jazz News spunea, în 2016:  „Mâinile acelea. Poate cândva cineva va face un film despre ele. (…) Are viteză și tehnică din plin, precum și un simț melodic puternic, în mod special în piesele lirice.

Cum au influențat cultura, muzica și tradițiile din Martinica, și apoi viața de student din Franța, modul care te-ai format și muzicianul care ești astăzi?

Am crescut într-o familie în care muzica este foarte prezentă. Tatăl meu este pianistul „Malavoi”, o celebră trupă de muzică tradițională din Matinica, și este de asemenea foarte pasionat de jazz, așa că eu am fost influențat de amândouă aceste mari universuri muzicale.

În Franța nu am studiat muzică ci de fapt am fost student la o facultate de inginerie și telecomunicații. Acolo am întâlnit însă mulți muzicieni de jazz, mai ales la Paris unde cultura de jazz este foarte puternică, așa că am fost inspirat de ei, iar apoi am decis să fac propriul meu album.

Ce te-a atras la început spre jazz? Și ce alimentează în continuare pasiunea ta pentru această muzică?

Datorită tatălui meu l-am descoperit pe Michel Petrucciani, cea mai puternică influență a mea în jazz datorită forței sale melodice. Cu el a început pasiunea mea pentru jazz și improvizație. Ce îmi place enorm la muzica asta e faptul că poți improviza, poți să cânți același cântec iar și iar și de fiecare dată altfel.

Care crezi că este valoarea (necesitatea?) jazzului în aceste vremuri în care opțiunile muzicale și de divertisment sunt multiple? Și crezi că încă are jazzul conexiuni puternice cu subiectele fierbinți ale societății?

În primul rând, faptul că poți improviza în muzică îți dă capacitatea să cânți alături de absolut oricine și să vorbești aceeași limbă deși proveniți amândoi din țări diferite și aveți culturi diferite. De-asta are jazzul această mare putere de a conecta oamenii. Cred că este foarte important să poți să ai experiența unei astfel de conexiuni, pentru că atunci realizezi că împărtășim cu toții aceleași valori. Jazz-ul și muzica în general mă ajută să mă conectez cu mine însumi, și prin asta cu publicul, și să împărtășim împreună o energie pozitivă.

Stilul tău de a înțelege și a face jazz este…? 

Pentru mine muzica este prima mea conexiune cu spiritualitatea. E un mod de a găsi pace, bucurie și alinare.

Celor încă ezitanți în privința jazz-ului, cum le-ai sugera să abordeze acest gen pentru a îi prinde gustul?

 Oamenii trebuie să își păstreze o anumită curiozitate pentru a putea experimenta jazz-ul, și să nu se teamă să o facă. Pentru mine e un gen de muzică ce poate fi extrem de divers, cu amestecuri din multe alte stiluri de muzică. Jazz-ul e precum mâncarea, trebuie să o guști, să vrei să încerci. Deci trebuie să începi cu un artist care simți că te poate atrage spre această muzică. Muzicienii de jazz de astăzi trebuie să aibă capacitatea să aducă spre acest gen publicuri noi.

Cum crezi că va fi la Gărâna Jazz Festival?

Nu am mai fost niciodată acolo, dar anul trecut am fost la Oradea și a fost genial, așa că sunt sigur că și la Gărâna o să ne simțim foarte bine!

*

Mai multe informații despre Gărâna Jazz Festival de anul acesta puteți găsi aici https://www.garana-jazz.ro

Pagina oficială a muzicianului: www.gregoryprivat.com. FB: https://www.facebook.com/gregoryprivatmusic/

 

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

27
/10
/23

A ştiut dintotdeauna că vrea să fie actor. Şi-a urmat visul - joacă teatru sau în filme artistice. De peste 12 ani, o ţară întreagă îl iubeşte şi pentru rolul din serialul „Las Fierbinți”. Despre independență, talent, curaj și asumare – luni, 30 octombrie, ora 23.00, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și Adrian Văncică.

20
/10
/23

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne aşteaptă la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne” a noului sezon. Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

19
/10
/23

Scriitoare, cu texte puse în scenă pe diverse scene din România, Mihaela Michailov curatoriază pentru al doilea an, alături de Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, o ediție a FNT. Am invitat-o la o discuție cu cărțile pe masă despre selecția din acest an.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.