Gărâna Jazz Festival/ Pianistul Gregory Privat: „Muzica este prima mea conexiune cu spiritualitatea”
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-pianistul-gregory-privat-jazz-ul-a-fost-prima-mea-conexiune-cu-spiritualitatea/

Cu puţin înaintea unei noi ediţii a Gărâna Jazz Festival, am vorbit cu unul dintre cei mai aşteptaţi invitaţi, pianistul şi compozitorul francez  Gregory Privat, despre aromele caraibiene ale muzicii sale şi puterea uriaşă a jazzului de a conecta oameni şi culturi.

Un articol de Cristina Enescu Aky|9 iulie 2019

Mai sunt doar două zile până la cel mai mare festival de muzică în aer liber din România, Gărâna Jazz Festival (11-14 iulie), evenimentul care de 22 de ani adună iubitori ai jazz-ului și ai muntelui în superbul peisaj al acestui mic sat din Caraș-Severin. Anul acesta, printre invitații pe care publicul îi va putea asculta la Festival se numără și Gregory Privat Trio. Fondatorul și liderul grupului, care a fost nominalizat în 2015 la premiile „Victoires du Jazz”, este originar din Martinica, o exotică insulă franceză din estul Mării Caraibilor. Martinica și alăturata Guadalupe sunt insule mici, dar cu o bogată tradiție și cultură muzicală. Aici s-a născut, în anii 1960, așa-numitul „mini-jazz”, cu influențe din meringue (muzica și dansul tradițional din Haiti).

Despre Gregory Privat, un articol din London Jazz News spunea, în 2016:  „Mâinile acelea. Poate cândva cineva va face un film despre ele. (…) Are viteză și tehnică din plin, precum și un simț melodic puternic, în mod special în piesele lirice.

Cum au influențat cultura, muzica și tradițiile din Martinica, și apoi viața de student din Franța, modul care te-ai format și muzicianul care ești astăzi?

Am crescut într-o familie în care muzica este foarte prezentă. Tatăl meu este pianistul „Malavoi”, o celebră trupă de muzică tradițională din Matinica, și este de asemenea foarte pasionat de jazz, așa că eu am fost influențat de amândouă aceste mari universuri muzicale.

În Franța nu am studiat muzică ci de fapt am fost student la o facultate de inginerie și telecomunicații. Acolo am întâlnit însă mulți muzicieni de jazz, mai ales la Paris unde cultura de jazz este foarte puternică, așa că am fost inspirat de ei, iar apoi am decis să fac propriul meu album.

Ce te-a atras la început spre jazz? Și ce alimentează în continuare pasiunea ta pentru această muzică?

Datorită tatălui meu l-am descoperit pe Michel Petrucciani, cea mai puternică influență a mea în jazz datorită forței sale melodice. Cu el a început pasiunea mea pentru jazz și improvizație. Ce îmi place enorm la muzica asta e faptul că poți improviza, poți să cânți același cântec iar și iar și de fiecare dată altfel.

Care crezi că este valoarea (necesitatea?) jazzului în aceste vremuri în care opțiunile muzicale și de divertisment sunt multiple? Și crezi că încă are jazzul conexiuni puternice cu subiectele fierbinți ale societății?

În primul rând, faptul că poți improviza în muzică îți dă capacitatea să cânți alături de absolut oricine și să vorbești aceeași limbă deși proveniți amândoi din țări diferite și aveți culturi diferite. De-asta are jazzul această mare putere de a conecta oamenii. Cred că este foarte important să poți să ai experiența unei astfel de conexiuni, pentru că atunci realizezi că împărtășim cu toții aceleași valori. Jazz-ul și muzica în general mă ajută să mă conectez cu mine însumi, și prin asta cu publicul, și să împărtășim împreună o energie pozitivă.

Stilul tău de a înțelege și a face jazz este…? 

Pentru mine muzica este prima mea conexiune cu spiritualitatea. E un mod de a găsi pace, bucurie și alinare.

Celor încă ezitanți în privința jazz-ului, cum le-ai sugera să abordeze acest gen pentru a îi prinde gustul?

 Oamenii trebuie să își păstreze o anumită curiozitate pentru a putea experimenta jazz-ul, și să nu se teamă să o facă. Pentru mine e un gen de muzică ce poate fi extrem de divers, cu amestecuri din multe alte stiluri de muzică. Jazz-ul e precum mâncarea, trebuie să o guști, să vrei să încerci. Deci trebuie să începi cu un artist care simți că te poate atrage spre această muzică. Muzicienii de jazz de astăzi trebuie să aibă capacitatea să aducă spre acest gen publicuri noi.

Cum crezi că va fi la Gărâna Jazz Festival?

Nu am mai fost niciodată acolo, dar anul trecut am fost la Oradea și a fost genial, așa că sunt sigur că și la Gărâna o să ne simțim foarte bine!

*

Mai multe informații despre Gărâna Jazz Festival de anul acesta puteți găsi aici https://www.garana-jazz.ro

Pagina oficială a muzicianului: www.gregoryprivat.com. FB: https://www.facebook.com/gregoryprivatmusic/

 

29
/03
/16

„Cahiers du Cinema” caută inovaţia, sinceritatea, un cinema liber, care nu manipulează. Suntem împotriva unui cinema prea serios, după rețetă, care răspunde aşteptărilor festivalurilor – afirmă, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Metropolis, Joachim Lepastier, critic de la celebra revistă franceză. Regizorul român favorit – Corneliu Porumboiu. 

25
/03
/16

A condus Teatrul de Artă Deva, a fost lector la Universitatea  „Lucian Blaga” din Sibiu şi prim regizor la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu. În prezent este managerul Teatrului “Tony Bulandra” din Târgovişte şi conferenţiar universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Mc. Ranin este cunoscut pe toate continentele, de unde aduce artişti din aproape toate culturile şi religiile, în consacratul Festival „Babel”, ce are loc în fiecare an între 1 și 12 iunie.

23
/03
/16

Teofia Juravle citeşte cu ochi proaspăt realitatea urbană sau rurală, identitatea naţională, apoi le transpune în tablourile sale. A expus ceva timp în ţară, apoi în străinătate şi a avut succes. Săptămâna trecută, pe o stradă în spatele Teatrului Metropolis, într-un spaţiu original numit “Gallery”, a avut loc vernisajul expoziţiei sale de pictură pe sticlă, “Identitate”, care va putea fi vizionată până în 28 martie.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

14
/03
/16

A absolvit facultatea de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București, clasa Ion Cojar - Adrian Titieni şi un masterat de actorie la clasa profesorilor Gelu Colceag - Tania Filip, în 2011.  Sabina Brânduşe a participat la numerose proiecte de televiziune și scurtmetraje. Debutul cinematografic și l-a făcut cu pelicula "California Dreamin' ", premiat la Cannes în 2007.

03
/03
/16

Sorin are poze. Și cărți poștale, și acțiuni, și obligațiuni, și certificate de vaccinare, și monede, și insigne. Sorin este colecționar, încă de la 14 ani, și poate umple o oră și jumătate de interviu vorbind despre pasiunile sale. Asta dacă se grăbește…

25
/02
/16

De 20 de ani, Marcelo Cobzariu este actorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti unde poate fi văzut în spectacolele: „Butoiul cu pulbere” „Furtuna” „Revizorul” „Scrisoarea” „Vizita bătrânei doamne”. La Teatrul Metropolis joacă în comediile: “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Edvard Radzinski, în regia lui Mihai Constantin şi “Dator vândut”, în regia lui Dan Tudor.

10
/02
/16

Pasionat de muzica clasică și de jazz, Gelu Nițu joacă într-un spectacol inspirat din viața unuia dintre compozitorii săi preferați, Paganini. Povestește despre cum a lucrat cu regizorul american Mick Davis, despre rolurile din teatru și despre relația cu publicul.