Gărâna Jazz Festival revine între 7 şi 11 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-revine-intre-7-si-11-iulie/

Gărâna Jazz Festival, festivalul care a pus România pe harta evenimentelor-reper din lumea jazz-ului internaţional, va alea loc între 7 şi 11 iulie în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce şi Biserica Catolică din satul Văliug.

Un articol de Liliana Matei|14 februarie 2016

Ediția 2016 sărbătorește 20 de ani de festival, aproape o viață dedicată jazz-ului și mai mult, unei comunităţi crescute în spiritul libertăţii aparte câştigate vară de vară în vârf de munte.

Din 1997, când muzica s-a auzit pentru prima dată din Hanul La Răscruce, într-un jam session improvizat de prieteni, Gărâna a consolidat două decenii de concerte și evenimente culturale care l-au tranformat în cel mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est. Peste 50.000 de spectatori dar și muzicieni simbol ai jazz-ului contemporan, ca Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Stanley Clarke, Viktor Wooten, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty sau Stanley Jordan au umplut cu energie potecile Gărânei în ultimii 20 de ani.

Printre primii artiști confirmaţi la ediția aniversară se numără FOOD, duo de jazz experimental format din britanicul Ian Bellamy şi norvegianul Thomas Strønen, aflaţi pentru a doua oară la Gărâna. Echilibrul fragil dintre lirism şi beaturi electronice e transpus în formă concentrată pe albumul “Time is not a miracle”, lansat în 2015, ce va fi ascultat în premieră în România.

Nils Petter Molvær, considerat pionierul genului nu jazz, va readuce pe scenă o furtuna de emoţii şi sunete. Din line-up-ul confirmat face parte şi Louis Sclavis Trio, condus de muzicianul francez Louis Sclavis, cunoscut pentru improvizaţiile uimitoare de free-jazz şi avant-garde jazz dar şi pentru contribuţia muzicală la numeroase opere cinematografice.

Trasând harta ultimilor 20 de ani de concerte şi evenimente culturale, Gărâna Jazz Festival 2016 se va desfăşura în 3 locaţii cu încărcătură simbolică: Hanul La Răscruce – spaţiul în care a avut loc prima ediţie a evenimentului în anul 1997, Poiana Lupului – gazda celor mai recente ediţii şi Biserica Catolică din Satul Văliug. Pe lângă concerte, publicul va avea parte și de proiecții de film sub cerul liber și expoziții de fotografie.

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 vor putea fi achiziţionate online începand cu luna aprilie şi pe toată perioada festivalului din Poiana Lupului.

Mai multe informaţii vor fi disponibile în curând pe www.garana-jazz.ro.

INFO

Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 50.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna:  Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen şi Nils Petter Molvaer. Mai multe detalii despre line-up-ul Gărâna 2016 în curând pe www.garana-jazz.ro.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.