Gastronomie, muzică şi film, vineri, la Noaptea Institutelor Culturale
https://www.ziarulmetropolis.ro/gastronomie-muzica-si-film-vineri-la-noaptea-institutelor-culturale/

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Institutele şi centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC Bucureşti şi partenerii lor oferă publicului manifestări diverse, printre care se numără şi concursuri, jocuri, lecturi, cursuri de limbă, expoziţii, evenimente alternative şi interactive. Participarea la evenimentele organizate de instituţii este liberă.

Coordonatorul ediţiei de anul acesta a Nopţii Institutelor Culturale, Institutul Francez, găzduieşte expoziţia „Cele mai frumoase cărţi din România” – un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte şi dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. De asemenea, la Institutul Francez, publicul poate lua parte la un atelier de fabricare a cărţilor adresate copiilor, iar, de la ora 19.00, poate viziona spectacolul de teatru „Singur la Waterloo, Singur la Sfânta-Elena”, adus de Delegaţia Valonia-Bruxelles, în regia lui Răzvan Popa, avându-l ca unic protagonist pe Mihai Gruia Sandu.

Din traseul cultural al Nopţii Institutelor face parte şi Centrul Ceh. Aici sunt aduşi în prim-plan artiştii români care au fost înlăturaţi după 1989 din cauza asocierii lor cu vechiul regim, prin expoziţia pop-up „Artişti abandonaţi”. Grădina de Beton a instituţiei devine Discotecă, răsunând de muzica cehoslovacă a anilor ’60-’90, în intervalul orar 22.00 – 01.00, iar în Sala Mare se creează muzică cu ajutorul „life coding-ului” (o formă de artă în care se creează muzică scriind cod live, generând sunet/ imagine).

Ateliere au loc şi la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, unde vizitatorii vor putea participa la workshop-uri şi la cursuri demonstrative de limba turcă. Vor avea loc proiecţii de film, dar şi o expoziţie de artă culinară şi vor exista spaţii special amenajate pentru demonstraţii de preparare al ceaiului şi cafelei turceşti.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti vine în întâmpinarea vizitatorilor cu un eveniment gastronomic al cărui personaj principal este gulaşul. Din program fac parte şi o expoziţie de produse hand-made, un workshop de pictură pe sticlă, dansuri populare, outdoor light design şi concursuri.

De cealaltă parte, Instituto Cervantes din Bucureşti invită la o incursiune în lumea creaţiei spaniole contemporane, prin prezentarea lucrărilor unuia dintre cei mai importanţi graficieni spanioli contemporani, Isidro Ferrer. În paralel, în sala de proiecţii, vor rula filme din producţia cinematografică recentă, precum „Vivir es facil con los ojos cerrados” (2013), de David Trueba, şi o colecţie de scurtmetraje reunite sub titlul „Madrid en corto”.

Institutul Cultural Român a pregătit un program extins: o expoziţie-capsulă care prezintă câteva dintre cele mai importante proiecte de design românesc recente, incluse în evenimentul Romanian Design Week, teatru nonverbal pentru copii cu vârste de la 1 la 3 ani, un concert susţinut de Electric Brother Live Band, un performance susţinut de dansatorul vienez de origine turcă Ziya Azazi (în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac) şi proiecţia celor mai recente scurtmetraje româneşti prezentate în secţiunea Short Film Corner a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015.

Frumuseţea diversităţii culturale a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este sărbătorită la British Council. Din program nu lipsesc muzica şi poeziile scoţiene, bucătăria tradiţională britanică şi folkul irlandez. În plus, vizitatorii vor fi introduşi în cultura galeză. Vor fi proiectate filme britanice, dar vor fi servite şi specialităţi culinare indiene. Ritmurile contemporane britanice – indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – se vor face, de asemenea, auzite.

Tema principală la Goethe-Institut este cultura culinară, motiv abordat şi de Institutul Polonez. După ora 18.00, musafirii sunt liberi să guste, să experimenteze, dar să pună şi sub semnul întrebării gastronomia germană, pentru ca la miezul nopţii să înceapă proiecţia comediei „Taverna Soul Kitchen/ Soul Kitchen” (2009), regizată de Fatih Akin, un film despre familie şi prieteni, despre dragoste şi loialitate. În antiteză, chef Piotr Slusarz pregăteşte meniul polonez „Măr în trei feluri”, în intervalul orar 19.00 – 23.00, la restaurantul din imediata vecinătate a Institutului Polonez.

Cei mici au parte de un program complex dedicat lor la Institutul Italian de Cultură: recitaluri de pian susţinute de interpreţi cu vârste de 6, respectiv 7 ani, proiecţii de film în grădina institutului, dar şi o întâlnire cu Bucătarul de la miezul nopţii, care le va oferi celor mai mari o lecţie de gătit.

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România invită publicul în Spaţiul Public European la o seară cu muzică rock, jazz, blues, electro, alternative, rap, cu trei concerte, o proiecţie de film, o nouă expoziţie şi jocuri interactive. Aici se va afla în vizită şi Fundaţia Culturală Greacă, aducând expoziţia „Monumente paleocreştine şi bizantine din Thessalonic”, dar şi două scurtmetraje documentare.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), iar ediţia de anul acesta este coordonată de Institutul Francez din Bucureşti. La eveniment participă British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Polonez din România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

15
/11
/14

La 25 de ani de la revoluție, "Baricada Culturală" - proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart - oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.