Gaudeamus 2013 – 115.000 de vizitatori în cinci zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/gaudeamus-2013-115-000-de-persoane-in-cinci-zile/

Numărul vizitatorilor în cele cinci zile ale Târgului Internaţional Gaudeamus 2013 a fost de aproximativ 115.000, faţă de 112.000 la ediţia din 2012, stabilindu-se astfel un nou record în istoria evenimentului, 75% dintre aceştia fiind şi cumpărători de carte.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Numărul vizitatorilor în cele cinci zile ale Târgului Internaţional Gaudeamus 2013 a fost de aproximativ 115.000, faţă de 112.000 la ediţia din 2012, stabilindu-se astfel un nou record în istoria evenimentului, 75% dintre aceştia fiind şi cumpărători de carte.

Potrivit studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, suma medie cheltuită de vizitatori la Gaudeamus a fost de 146 de lei, informează organizatorii.

Târgul Internaţional Gaudeamus 2013 – Carte de învăţătură (20 – 24 noiembrie) s-a desfăşurat în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti şi a inclus peste 600 de evenimente – lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice.

Acestea au avut loc la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie – şi în spaţiile special amenajate de organizator în incintă. Suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.

Pe parcursul celor cinci zile au avut loc mai multe proiecte organizate de Radio România.

Astfel, la Târgul Gaudeamus a fost organizată finala celei de-a XI-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat opt elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi.

Câştigătorii acestei ediţii au fost: Daniel Chiş (Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa) – locul 1, Alexandru Bodog (Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara) – locul 2 şi Marina Ifrim (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi) – locul 3. Premiile acordate de organizatori au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg.

Poveşti, concursuri şi lansări la Gaudeamus 2013

De asemenea, Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” a fost organizat în acest an în parteneriat cu invitatul de onoare al ediţiei, într-o formulă dinamică şi prietenoasă, constituind un adevărat punct de atracţie pentru cei mai tineri vizitatori ai târgului.

Zilnic, la atelierul de creaţie amenajat împreună cu Lego România şi editura Egmont, copiii au ascultat poveşti, au participat la concursuri şi ateliere de creaţie şi au primit numeroase premii constând în cărţi şi reviste oferite de editură şi seturi de construcţie Lego.

Citiţi şi: Gaudeamus 2013 – nouă autori nordici şi reduceri de până la 80%

Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte realizat prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului este constituit din peste 5.000 de volume care, cu sprijinul Radio România Timişoara, vor ajunge în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului (Serbia). De la lansarea acestui proiect, în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor Gaudeamus, în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

La a 20-a ediţie Gaudeamus, 11 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional” au fost invitaţi speciali ai târgului şi premiaţi în cadrul proiectului „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”. Expozanţii care au contribuit la proiectele „Cărţile se întorc acasă” şi „Invitaţi de nota 10: Olimpicii  României” sunt editurile Casa Radio, Corint, Hasefer, Humanitas, Litera, Meteor Press, Nemira, Niculescu, Paralela 45, Polirom, Rao şi Trei.

Gaudeamus 2013

Invitaţii de nota 10: „Olimpicii României” 

Revista Târgului Gaudeamus 2013 (5 numere) a fost realizată într-un tiraj zilnic de 10.000 exemplare, în perioada 18 – 24 noiembrie, de o echipă de studenţi coordonată de Ion Bogdan Lefter. Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, tombola Gaudeamus a oferit vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga premii.

Partener privilegiat al ediţiei a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, care, prin intermediul unui stand dedicat literaturii francofone din întreaga lume, a marcat a 20-a aniversare a intrării României în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Nouă autori nordici au sosit în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceştia fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice au participat la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”.

Târgul de carte s-a încheiat oficial duminică, odată cu decernarea premiilor Gaudeamus ediţia 20, notează Mediafax.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. „Dialogul dintre carte şi radio” durează de 20 de ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Foto credit: Gaudeamus 2013

18
/05
/15

Actorul şi prezentatorul TV Pavel Bartoş se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul marţi, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

15
/05
/15

Casanova, amantul etern al Italiei, își povestește memoriile. Știați că în copilărie și-a dorit să devină preot și că purta conversații cu Voltaire și Rousseau?

13
/05
/15

Pe 23 mai 2015, la Bookfest, Editura Herg Benet va lansa volumul “Pălăria albastră şi alte povestiri”, semnat de Andrei Crăciun, poet, prozator şi, mai ales, colaborator al nostru, al ziarului Metropolis, unde semnează de un an şi jumătate cronici de teatru şi de cărţi şi de filme şi interviuri cu personalităţi din cultura noastră românească, aşa cum e ea.

12
/05
/15

Noul roman al lui Umberto Eco, Numărul zero, va fi lansat duminică, 24 mai, ora 15.00, la standul Editurii Polirom, din cadrul Salonului Internațional al Cărții Bookfest 2015. „Eco reconstruieşte, urmărind întîmplările prin care trec protagoniştii romanului, evenimentele cele mai putrede şi intrigile cele mai tulburătoare din istoria Italiei postbelice.” (Panorama)

11
/05
/15

Sâmbătă, 23 mai, de la ora 14.00, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 va fi lansată cartea: Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche, de Aurel Storin. La eveniment, alături de Stela Popescu și Alexandru Arșinel vor fi prezenți artiștii Teatrului de Revistă Constantin Tănase, personalități cultural-artistice, din showbiz ș.a.

26
/04
/15

Specialist în decriptarea construcţiilor imaginare, istoricul Lucian Boia este invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie eveniment Garantat 100%, ce poate fi văzută duminică, 26 aprilie, fix la miezul nopţii, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+. Ştefănescu şi Boia vor aborda un subiect cu totul special: Jules Verne.

23
/04
/15

Astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (terasă) din Bucureşti, va avea loc un dialog cu Aurora Liiceanu pornind de la volumele Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor şi Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc, apărute recent la Editura Polirom, şi în format digital, în Seria de autor ce îi poartă numele.