Gaudeamus 2013 – Peste 40.000 de vizitatori în primele trei zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/gaudeamus-2013-peste-40-000-de-vizitatori/

Târgul Internaţional Gaudeamus 2013 din Bucureşti a fost vizitat în primele trei zile de peste 40.000 de persoane, atrase de evenimentele adresate atât publicului larg, cât şi profesioniştilor, dar şi de noutăţile editoriale cu care s-au prezentat expozanţii în acest an.

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2013

Târgul Internaţional Gaudeamus 2013 din Bucureşti a fost vizitat în primele trei zile de peste 40.000 de persoane, atrase de evenimentele adresate atât publicului larg, cât şi profesioniştilor, dar şi de noutăţile editoriale cu care s-au prezentat expozanţii în acest an.

Târgul Internaţional Gaudeamus 2013 – Carte de învăţătură, care se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, cuprinde peste 600 de evenimente.

Acestea se desfăşoară la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie – şi în spaţiile special amenajate de organizator în incintă.

Oferta editurilor la această ediţie Gaudeamus este bogată. La standurile acestora, vizitatorii pot găsi cărţi la reducere şi, totodată, pot participa la evenimentele de lansare ale unor volume semnate de autori români consacraţi.

Gabriel Liiceanu a fost prezent la această ediţie Gaudeamus cu două lansări. Sâmbătă, de la ora 13.00, a fost lansat  volumul „Dragul meu turnător”, în prezenţa lui Dan C. Mihăilescu şi a lui Gabriel Liiceanu, iar, de la 14.30, a fost lansat „Jurnalul de la Păltiniş”, ediţie aniversară, în prezenţa lui Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu,Sorin Mărculescu şi Gabriel Liiceanu.

Andrei Pleşu a lansat volumul „Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri”, la eveniment participând, pe lângă autor, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea.

De asemenea, ieri, la standul editurii Curtea Veche a avut loc lansarea volumului „Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, la care participă principesa Margareta, principele Radu, Iren Arsene şi Sandra Gătejeanu-Gheorghe.

Gaudeamus 2013 – ultima zi de lansări

Azi, de la ora 12.00, la standul Dacia, Cristian Tudor Popescu va lansa o nouă carte, „Filmar”, care abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi şi mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora.

Totodată, azi la Gaudeamus 2013, de la ora 12.00, Varujan Vosganian va lansa „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, un volum care previne cititorii că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut. Invitaţi la eveniment vor fi Gabriel Chifu şi Nicolae Prelipceanu, iar cel care va modera discuţia va fi Daniel Cristea-Enache.

De asemenea, „Cutia cu maimuţe. Jurnal”, cel mai nou volum semnat de Răsvan Popescu, apărut în colecţia „Ego-grafii” a editurii Polirom, precum şi în ediţie digitală, va fi lansat la standul editurii, azi, de la ora 12.30.

Actorul Mircea Diaconu va lansa, azi, de la ora 13.00, la standul editurii, un roman emoţionant despre copilărie, „La noi, când vine iarna”, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”, şi în ediţie digitală.

Un roman cu unchi şi mătuşi, cu bunici şi vecini – unii, îngeri protectori, alţii, demoni cu chip uman -, în care un suflet inocent arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri. Invitaţi la eveniment sunt Bianca Burţa-Cernat şi Ovidiu Şimonca.

Gaudeamus 2013

Lansare în cadrul Gaudeamus 2013

Azi, de la ora 15.00, participanţii la Târgul Gaudeamus se vor putea întâlni cu Radu Paraschivescu, care lansează volumul „De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor”, eveniment la care participă şi Dan C. Mihăilescu, Robert Şerban şi Cătălin Ştefănescu.

De asemenea, de la ora 15.00, scriitorul francez Andrei Makine, al cărui roman „O femeie iubită” a fost publicat de curând în colecţia „Biblioteca Polirom” şi în ediţie digitală, va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, după care va răspunde întrebărilor publicului.

Nouă autori nordici au sosit în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceştia fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”.

Pasionaţii de literatură au avut ocazia astfel să îi întâlnească la Gaudeamus 2013 pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate la editura Trei, precum şi pe autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la editura All, notează Mediafax.

Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei este amplasat în Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, numărul 3. Sâmbătă, de la ora 13.00, Salla Simukka a lansat volumul „Roşu ca sângele”, iar, de la ora 15.00, a avut loc lansarea cărţii „Tămăduitorul”, de Antti Tuomainen.

Info:

Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor în valoare de 5 lei şi a abonamentelor în valoare de 10 lei, valabile pe toată perioada manifestării. Accesul este gratuit pentru copiii cu vârste sub 7 ani, elevi, studenţi, cadre didactice, profesionişti din aria editorial-educaţională, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi.

Foto credit: Gaudeamus 2013

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.