Gaudeamus 2015: 300 de expozanţi, 700 de evenimente editoriale şi participanţi în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/gaudeamus-2015-300-de-expozanti-700-de-evenimente-editoriale-si-participanti-in-premiera/

Aproximativ 300 de expozanţi, peste 700 de evenimente editoriale, participanţi în premieră, dar şi multe surprize îi aşteaptă pe iubitorii de literatură, în perioada 18 – 22 noiembrie, la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2015

La ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus vor fi aproximativ 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră şi peste 700 de evenimente editoriale şi profesionale.

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2015 este Victor Ieronim Stoichiţă, reputat cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia.

Programul variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate în acest interval în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti.

Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor de intrare, în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada, care vor constitui, totodată, şi suportul pentru tombola Gaudeamus.

Ca şi la ediţiile precedente, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra la târg gratuit, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.

Ateliere gratuite pentru copii

Activitățile dedicate copiilor cu vârste între 7 și 14 ani vor fi susținute de Smaranda Nicolau (actriță și pedagog teatral) și au drept inspirație două titluri cunoscute din literatura franceză ce fac parte din colecția de repovestiri ”Cărțile copilăriei”.Gaudeamus 2015

Pornind de la tehnici din educația teatrală, copiii vor învăța să-și folosească în mod activ imaginația pentru a descoperi în detaliu lumea poveștilor, pentru a se împrieteni cu personajele din cărți și, cel mai important, pentru a descoperi ceva nou despre ei înșiși prin aventura lecturii.

Programul atelierelor de lectură:       

Miercuri, 18 noiembrie

13:00 – 14:00 – atelier de lectură pe baza volumului ”Cei trei muschetari”

Joi, 19 noiembrie     

11:00  – 12:00 – atelier de lectură pe baza volumului ”Cei trei muschetari”

14:00 – 15:00 – atelier de lectură pe baza volumului ”Cocoşatul de la Notre Dame”

Volumele apărute la Curtea Veche Publishing în colecția de repovestiri ”Cărțile copilăriei” ce stau la baza activităților vor fi oferite gratuit participanților de către reprezentanții Dacia.

Participarea este gratuită în limita a 15 locuri disponibile pentru fiecare atelier și se realizează în baza unei înscrieri prealabile din partea părinților la adresa de e-mail [email protected] și a unei confirmări din partea organizatorilor.

Foto: Gaudeamus 2015 – www.gaudeamus.ro

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.