George Banu și Secolul 21
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-banu-si-secolul-21/

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2020

Invitați, alături de cunoscutul om de teatru George Banu, vor fi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Marina Constantinescu, critic și eseist, Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național Cluj-Napoca, și Gabor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Discuția va fi moderată de Sever Voinescu, redactor-șef al revistei „Dilema veche”. Organizatori sunt Alina Ledeanu, director al revistei SECOLUL 21 și Sofia Oprescu, redactor-șef al revistei SECOLUL 21.

Prieteni, români sau francezi, vechi sau noi, oameni de teatru, din lumea literaturii sau a artelor plastice își mărturisesc în aceste două numere ale revistei SECOLUL 21 gândurile și sentimentele despre relația de complicitate pe care o au cu George Banu. Au scris texte sau au oferit cadouri, poeme sau povestiri, imagini, desene… trasând astfel cercul prieteniei.

Cu această ocazie, revista SECOLUL 21 și Institutul Francez din România organizează o masă rotundă dedicată artei și prieteniei, moderată de Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema veche. Discuția se va concentra pe modul în care arta și prietenia interacționează, se îmbogățesc una pe cealaltă și, astfel, se desăvârșesc reciproc. De la prietenii comune la grupuri de prieteni, va fi dezbătut caracterul fecund al acestor legături emoționale.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.