George Enescu – 140 la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-140-la-radio-romania-muzical/

Un simbol pentru cultura românească, cel mai important compozitor român al timpurilor, George Enescu a venit pe lume în 19 august 1881; în 2021 se împlinesc 140 ani de la naşterea sa.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2021

Aniversarea lui George Enescu este sărbătorită la nivel național și internațional, iar Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii culte, a pregătit o întâlnire specială cu George Enescu pentru ascultătorii săi.

Începând cu data de 1 aprilie 2021, în fiecare zi de joi, până în 30 decembrie 2021, la Radio România Muzical poate fi ascultată integrala creațiilor lui George Enescu, alături de toate înregistrările pe care George Enescu le-a lăsat în calitate de interpret: violonist, pianist și dirijor.

40 episoade de aproximativ o oră, difuzate săptămânal în jurul orei 14.30, în cadrul emisiunii Polifonii – despre George Enescu, compozitorul a 33 de opusuri, dar și al unui mare număr de lucrări fără număr de opus și al unor lucrări inedite sau neterminate, (re)descoperite după moartea sa. Dar și despre interpretul George Enescu, un legendar violonist al secolului XX, în egală măsură, un mare pianist și dirijor.

Audiția lucrărilor enesciene este însoțită de comentariile unuia dintre cei mai importanți exegeți ai creației lui George Enescu: compozitorul Pascal Bentoiu. În 2005, Pascal Bentoiu (1927-2016) a fost autorul unei serii de emisiuni dedicate lui George Enescu la Radio România Muzical – comentariile sale au fost strânse pe un album apărut în 2017 la Editura Casa Radio, un extraordinar document audio, o contribuție esențială la cunoașterea creației enesciene, concepută pentru un public larg.

Din 1 aprilie, în fiecare zi de joi, emisiunile dedicate aniversării George Enescu 140 sunt realizate de Sorina Bobeico și Monica Cengher, beneficiind și de un minisite în pagina www.romania-muzical.ro pentru audiții ulterioare.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.