George Enescu promovat la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-promovat-la-varsovia/

O suită de evenimente de promovare a creaţiei şi personalităţii lui George Enescu, precum şi a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la Bucureşti, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varşovia pe data de 17 mai.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2016

În colaborare cu Universitatea Națională de Muzică „Fryderyk Chopin” de la Varșovia, Institutul va prezenta elemente puțin cunoscute publicului din capitala poloneză, legate de viața și opera muzicianului român. În data de 17 mai, Universitatea omagiază personalitatea compozitorului Stanisław Wisłocki, printr-o conferință, un concert și o expoziție de fotografie. Toate cele trei contexte vor cuprinde o componentă enesciană.

Stanisław Wisłocki, unul dintre importanții compozitori polonezi, mulți ani rector al Universității Naționale de Muzică „Fryderyk Chopin” de la Varșovia, a fost elev al lui George Enescu, petrecându-și o bună bucată de vreme la București, sub îndrumarea maestrului. Wisłocki și-a început cariera în România, ca pianist și dirijor. Întors la Varșovia, în 1945, a înființat și dirijat mari orchestre, printre care cea a Filarmonicii din Poznań. A fost ani îndelungați dirijorul Filarmonicii varșoviene și a prestigioasei orchestre NOSPR din Katowice.

Prin evenimentele plănuite la Varșovia, ICR își propune să readucă în conștiința publicului polonez atât personalitatea celor doi muzicieni, cât și o filă mai puțin cunoscută din istoria relațiilor româno-polone, în acest caz în dimensiunea ei muzicală, se arată într-un comunicat de presă. Invitatul ICR Varșovia la manifestările amintite va fi violonista poloneză Michalina Radzińska, absolventă a Universității de Muzică din Bydgoszcz, muzician preocupat de creația lui George Enescu, despre care în prezent își scrie teza de doctorat. D-na Radzińska interpretează frecvent lucrări enesciene, promovând constant muzica marelui compozitor român în Polonia.

În cadrul conferinței din 17 mai, Radzińska va susține prelegerea cu titlul „George Enescu și personalitatea sa artistică”, menită să lărgească aria de cunoaștere a vieții și operei lui Enescu în Polonia, înrâurirea și aportul avute asupra formării lui Wisłocki, de asemenea să pună în discuție contribuția celor doi muzicieni, român și polonez, la istoria universală a muzicii. În concertul care va închide suita de evenimente, ea va interpreta, alături de pianista Viola Łukaszewska, trei lucrări enesciene: Aria (1909), Baladă (1895), Andantino malinconico (1951).

Pe parcursul evenimentului vor fi distribuite materiale de promovare a Concursului Internațional „George Enescu” 2016, precum și o broșură de prezentare a vieții și operei lui George Enescu, în limba polonă.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.