George Ivașcu: „Cartierul Militari este locul care îmi este cel mai drag“
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-cartierul-militari-este-locul-care-imi-este-cel-mai-drag/

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a acordat un interviu amplu pentru Agerpres, în care a vorbit despre o mare dragoste: Bucureştiul.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 septembrie 2014

A copilărit în cartierul Militari, loc de care îl leagă cele mai puternice amintiri. „Bucureștiul înseamnă viața mea“, a mai spus actorul, care a explicat că „aici este casa bunicilor, e casa poveștilor, locul în care am învățat să spun „Înger, îngerașul meu!”, învățat de bunica, este locul în care m-am îndrăgostit prima oară, este locul în care am făcut facultatea“.

În continuare, câteva dintre cele mai importante declarații făcute de George Ivașcu. Puteți citi interviul integral, pe site-ul Agerpres.

● Sunt destul de multe lucruri care îmi plac acum la București. Chiar și faptul că Bucureștiul, prin natura lui, adună foarte multe energii, uneori, din păcate, și negative. Dar, iată cât de repede se construiește! Se întâmplă lucruri aici. Este o viteză… de aceea majoritatea celor care vin în București spun: „Domne, mă obosește!”. Dar orice capitală, fiind foarte aglomerată, cu foarte multă viață, cu deosebit de multe culturi adunate, să zicem, într-un singur loc, evident că poate obosi pe cineva care își dorește să aibă tihnă. Dar, recunosc că fiind un om căruia îi place aglomerația…

● Nu m-am gândit niciodată să plec din București datorită familiei mele. Mi-ar fi foarte dor.

● Mi-ar plăcea să putem spune că suntem un pic mai educați și un pic mai atenți unii la ceilalți. Uneori, din cauza distanțelor lungi, a aglomerațiilor, suntem prea supărați unii pe ceilalți. Mi-ar plăcea să fim mai animați, în sensul pozitiv, să ne și bucurăm, să văd pe stradă, spre exemplu, ca la Barcelona, artiști care cântă, care fac jonglerii, care improvizează, adică mi-ar plăcea să fie mult mai vesel.

Mai vesel pentru că știu că avem probleme, le știu, nu aș vrea să par desprins… dar mi-ar plăcea să văd mai multă artă, să văd mai multe teatre, să văd mai multe muzee renovate, să văd mai multe lucruri care să definească o identitate atât de frumoasă și, repet, specială și specifică, care să zică: „Da, sunt mândru că sunt bucureștean pentru că am muzeul acela, am aia, hai să vizitezi, hai să vezi și spectacolul ăla!”. Adică să fie mai artistic, mai boem.

● Teatrul de proiect nu este diferit de teatrul de repertoriu. După cum observați, și rugămintea mea este să accesați cu încredere site-ul nostru, www.teatrulmetropolis.ro, o să vedeți că aici joacă de la maestrul Radu Beligan până la tinerii absolvenți. Am un portofoliu de 21 de spectacole. Teatrul de proiect are o singură deosebire față de teatrul de repertoriu, faptul că fiecare spectacol are propria lui distribuție. De regulă, teatrul de repertoriu, ca să înțeleagă lumea, înseamnă un teatru care are o trupă fixă, 20-30 de actori angajați pe care îi tot vezi în diferite spectacole. Teatrul de proiect este exact ca la film, fiecare spectacol are propria lui distribuție.

Deci veți vedea tot timpul alți actori, dovadă că în aceste spectacole anul trecut am avut aproximativ 192 de contracte cu actori care joacă pe scena Teatrului Metropolis, repet, de la maestrul Beligan până la cel care a absolvit anul trecut sau chiar la studenți care joacă diverse roluri în spectacole alături de marii actori.

● Ce mai este iarăși important? Pe 1 noiembrie vom împlini șapte ani de când s-a înființat Teatrul Metropolis, care are sloganul „Un teatru deschis cu casa închisă”. Este teatrul la care s-a ajuns să se joace și de două-trei ori pe zi, ca la cinematograf, jucăm de lunea până duminica, inclusiv. Și, pentru că singurele reclamații sunt că nu se găsesc bilete și că se epuizează foarte repede, am înființat și numărul scurt care poate fi accesat și de pe orice rețea mobilă — *7707.

De ce am ales acest număr? Pentru că sunt șapte arte, 7 ani de când ne-am înființat și se reține și foarte ușor. De asta vă spun că da, este un teatru deosebit de căutat, care și-a câștigat o notorietate față de teatrele de tradiție pe care oamenii le știau și alături de care am copilărit cu toții.

● Locul meu preferat din București? Teatrul Metropolis. Pot să vă spun, cu modestie, că din toate rolurile pe care le-am făcut, cel mai frumos în teatrul românesc este că am construit un teatru și acesta va rămâne, indiferent, și iarăși spun cu modestie, că eu nu sunt un director de instituție. Eu sunt un actor care are grijă de un teatru. Atunci eu sunt convins că, efemer, am grijă de acest teatru pentru că el va rămâne chiar dacă eu nu voi mai fi director sau nu voi mai fi pe această planetă.

Agerpres: Dacă ar fi transmiteți ceva orașului de ziua lui, care ar fi urarea care credeți că i s-ar potrivi cel mai bine?

George Ivașcu: Să ne dea Dumnezeu încă 555 de ani!

Timp de trei zile si trei nopti, Capitala a serbat peste jumatate de mileniu. Au avut loc petreceri în aer liber, concerte, expoziții, târguri, explozii de muzică și culoare. În perioada 19-21 septembrie, Piața Constitutiei, Piața Universității, Parcul Cișmigiu și Centrul istoric au devenit “punctele fierbinți” ale Zilelor Bucureștiului.

Evenimentele dedicate aniversării celor 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului au debutat pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat și modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.