George Ivașcu: “Ilie Gheorghe ne-a lăsat nostalgici și reflexivi(…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-ilie-gheorghe-ne-a-lasat-nostalgici-si-reflexivi/

Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe… George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis un mesaj în care îşi exprimă regretul faţă de moartea actorului Ilie Gheorghe, „colosală prezenţă artistică”.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 aprilie 2018

Ilie Gheoghe, cunoscut pentru roluri ca Faust şi Caţavencu, a murit la vârsta de 77 de ani.

„Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe. Clipa plecării lui, intempestivă improvizaţie, îl identifică încă o dată cu spiritul shakesperian, lăsând definitiv captivă memoria colectivă acelor personaje zidite parcă în viziunea originară a autorului. Ilie Gheorghe, colosală prezenţă artistică, a permanentizat repere solide pentru traseele interpretative viitoare.

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

Fie că vorbim de inteligenţa artistică remarcabilă în minuţioasa construcţie a lui Caliban – cel atât de aplaudat în Anglia -, de Prospero, de Aaron din Titus Andronicus ori de minunatul Sir Toby, Ilie Gheorghe va rămâne personalitatea accentuată şi adânc pătrunzătoare, care a ştiut să făurească cu sufletul şi mintea, personaje inubliabile precum Faust şi Caţavencu şi Harpagon”, a transmis ministrul.

El a continuat: „Micşorând cercul celor proteici şi olimpieni, s-a aşezat precum Iona, dincolo, lasând în urma sa doar ecoul. Ilie Gheorghe a fost un bun coleg şi profesor, un partener de scenă ideal, un om generos şi dăruit. Ne-a lăsat nostalgici, reflexivi, obligându-ne să vedem, în tăcerea celor copleşiţi de regrete, până la ultimul spectacol din festival. Mereu şi mereu”.

Recompensat de UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011, cu premiul pentru întreaga activitate, Ilie Gheorghe este cunoscut şi din filme ca „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete) şi serialele TV, precum „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Foto: Ilie Gheorghe , George Ivașcu – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.