George Mihăiţă, 68
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-68-la-multi-ani/

“Ţin minte şi acum prima cronică a filmului „Reconstituirea”, semnată de Ecaterina Oproiu. Se numea «George Mihăiţă, un tânăr cu adolescenţa întârziată». N-am rămas tânăr, dar am rămas cu adolescenţa întârziată. Ca dovadă că, iată, am reuşit să studiez, într-un fel, fenomenul adolescentin prin ceea ce am făcut, să mă apropii şi să respir, de multe ori, ca un adolescent.” – George Mihăiţă. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 68 de ani.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2016

În urmă cu exact 50 de ani, în toamna lui 1966, la admiterea la IATC, marea actriță Eugenia Popovici a spus despre George Mihăiţă: „Hazul adevărat este o floare rară. Și copilul ăsta a venit cu un buchet…”.

S-a născut la 23 septembrie 1948, în Moreni, județul Dâmbovița, din părinți simpli, dar cu mare dragoste pentru el și ceilalți doi frați, cu tatăl mecanic auto de camioane și mama vânzătoare la „Pâine”, de unde i s-a tras porecla, când era mic, de „Franzeluță”.

George Mihăiţă si Michael Jackson, la Bucureşti, în 1992

George Mihăiţă si Michael Jackson, la Bucureşti, în 1992

Cum în liceu făcea pe bufonul şi participa ca artist amator la Casa de Cultură din Moreni, la Clubul „Flacăra”, oamenii i-au spus să încerce la teatru. Ceea ce a şi făcut câţiva ani mai târziu.

Nu a intrat din prima, aşa că şi-a încercat norocul mai mulţi ani, până a intrat. A nimerind în aceeaşi  clasă cu Mircea Diaconu.

În anul doi de facultate a debutat pe marele ecran, alături de un alt tânăr coleg, Vladimir Găitan, în „Reconstituirea”  lui Lucian Pintilie, film ce avea să devină unul de referinţă pentru cinematografia românească.

Michelangelo Antonioni, marele regizor italian, a trimis o scrisoare la Ministerul Culturii, prin anii ’70, în care ne voia, pe mine şi pe Găitan, pentru un film. Cred că văzuse „Reconstituirea” şi îi plăcuse. Dar scrisoarea ne-au arătat-o cei de la Minister după 10 ani! – George Mihăiţă

De atunci, a jucat în peste 60 de filme, 30 de piese de teatru la televiziune și peste 50 de spectacole la Teatrul de Comedie, teatru al cărui director este începând din anul 2000.

Foto: George Mihăiţă – facebook

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.