George Mihăiță și Ioan Cristescu, omagiu adus lui Radu Beligan
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-si-ioan-cristescu-omagiu-adus-lui-radu-beligan/

Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează marţi 14 decembrie 2021, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius a sediului MNLR (Str. Nicolae Creţulescu nr. 8), evenimentul „Scriitori – Actori, Actori – Scriitori” dedicat actorului şi scriitorului Radu Beligan.

Un articol de Liliana Matei|10 decembrie 2021

Acest eveniment care marchează 103 ani de la nașterea marelui actor va fi moderat de directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu și va cuprinde fragmente din volumele semnate de Radu Beligan, în lectura actorului și actualului director al Teatrului de Comedie, George Mihăiță.

„În realitate, Beligan nici nu e actor… E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni, la curent cu tot ce joacă… alții, un iubitor de teatru, aleargă pătimaș după piesele altora, amuzat sincer de jocul tuturor camarazilor de talent”, nota în scrierile sale Camil Petrescu.

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918 (în Ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, conform calendarului ortodox), la Galbeni, Filipești, în judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost directorul fondator al Teatrului de Comedie (1961) și cel mai longeviv director al Teatrului Național București (1969 – 1990).

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, a publicat cărţile „Pretexte şi subtexte” (1968), „Luni, Marţi, Miercuri…” (1978) şi „Note de insomniac” (2001). Actorul Radu Beligan a murit la 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.

Acest eveniment încheie seria „Scriitori-Actori, Actori-Scriitori”, care a început pe data de 20 septembrie 2021 și a readus în atenția spectatorilor cele mai frumoase pagini semnate de Eusebiu Ștefănescu, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Ion Manu, Ștefan Radof, Mihai Codreanu, Ion Chelaru, Radu Stanca, Emil Botta, Flavia Buref, în interpretarea actorilor Teatrului de Comedie: Alexandru Conovaru, Laura Creț, Dan Rădulescu, Delia Nartea, Dan Tudor, Ana Maria Turcu, Răzvan Krem Alexe, Ion Chelaru, Angel Popescu și Mihaela Măcelaru.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa [email protected] sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.