Gheorghe Săsărman revine în România, pentru a-şi prezenta „Cuadratura cercului“ la Timişoara şi Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/gheorghe-sasarman-revine-in-romania-pentru-a-si-prezenta-cuadratura-cercului-la-timisoara-si-cluj/

Gheorghe Săsărman, revine în România pentru două evenimente, organizate la Cluj-Napoca şi Timişoara, pe 1 şi 8 august, unde va fi prezentat volumul său, „Cuadratura cercului”.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Gheorghe Săsărman, unul dintre cei mai importanţi prozatori şi dramaturgi români din ultimele patru decenii, stabilit în Germania din anul 1983, revine în România pentru două evenimente, organizate la Cluj-Napoca şi la Timişoara, pe 1 şi 8 august, unde va fi prezentat volumul său, „Cuadratura cercului”.

Romanul „Cuadratura cercului”, de Gheorghe Săsărman, apărut pentru prima dată în 1975, într-o ediţie cenzurată, tradus apoi în Franţa şi în Spania, este al treilea volum ce face parte din seria „Maeştrii SF-ului românesc”.

Această serie este dedicată celor mai valoroşi autori de literatură science fiction din România şi îşi propune să recupereze scrieri de succes din a doua jumătate a secolului XX şi să le publice în ediţii noi în cadrul colecţiei „Nautilus SF” de la Editura Nemira.

O întâlnire cu scriitorul

Pe 1 august, cititorii sunt aşteptaţi la Timişoara, la Librăria Cărtureşti, unde, începând cu ora 18.00, Gheorghe Săsărman, alături de invitaţii săi, va prezenta volumul „Cuadratura cercului”. Participanţii la eveniment vor avea ocazia de a-i cunoaşte pe Cornel Secu, cel care va modera întregul eveniment, prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor, şi prof. univ. dr. Ciprian Vâlcan, prorector al Universităţii Tibiscus Timişoara.

Geneza oraşului – urbogonia, pentru a utiliza un termen format prin analogie cu acela de cosmogonie – subiect de literatură? Subintitulat «fals tratat de urbogonie», volumul meu de povestiri «Cuadratura cercului» îşi propune să răspundă tocmai la această întrebare. Iar răspunsul este, cred, convingător, deoarece subiectul comun, generic, al povestirilor îl reprezintă nu doar oraşul în sine, cu geneza, evoluţia şi moartea sa, ci însuşi destinul civilizaţiei urbane, al colectivităţii şi al indivizilor care au edificat oraşul, îl locuiesc şi îi suferă influenţa modelatoare. De fapt, fiecare povestire descrie un oraş, în mare parte imaginar, iar destinul personajelor se împleteşte strâns cu destinul urbei.

Gheorghe Săsărăman,
scriitor

Pe 8 august, scriitorul Gheorghe Săsărman va putea fi întâlnit la Cluj-Napoca, la sediul filialei din localitate a Uniunii Scriitorilor. La ora 12.00, Irina Petraş, preşedinte Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor şi moderatorul acestui eveniment, va da startul discuţiei în compania invitaţilor, prof. univ. dr. Ion Pop şi prof. univ. dr.Virgil Stanciu, notează Mediafax.

În cadrul celor două evenimente, scriitorul Gheorghe Săsărman va prezenta volumul „Cuadratura cercului”, tipărit la Editura Nemira, precum şi ediţia americană a cărţii, apărută în luna aprilie în traducerea binecunoscutei scriitoare Ursula K. Le Guin, cea care semnează şi prefaţa volumului american.

Foto credit: Gheorghe Săsărăman (Site personal)

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.