Gica Petrescu – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/gica-petrescu-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ…, dacă ar mai fi trăit, legendarul cântăreţ Gica Petrescu ar fi împlinit astăzi 99 de ani? A început să cânte în 1930, pe când avea 15 ani, fiind descoperit la o serbare şcolară de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio. S-a oprit din cântat 76 de ani mai târziu, în dimineaţa zilei de 18 iunie 2006, când a murit. În acea zi de duminică, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualităţi” tocmai urma să se acorda un premiu special – „Cântecul e viaţa mea”, dedicat lui Gică Petrescu.

Un articol de Claudiu B.|2 aprilie 2014

Tot într-o zi de 2 aprilie…

1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven.

1803: Are loc premiera piesei de teatru, tragedia Die natürliche Tochter („Fiica naturală”) scrisă între anii 1801—1803 de Johann Wolfgang von Goethe, la teatrul național din Weimar.

1867: Mihai Eminescu a publicat, în Familia, poemul Ce doresc eu ție, dulce Românie.

1884: Academia Română a însărcinat pe B.P. Hașdeu cu realizarea dicționarului Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.

1939: A apărut, la București, săptămânal, revista România literară, sub conducerea lui Cezar Petrescu.

 

S-AU NĂSCUT

1725: Giacomo Casanova, aventurier și scriitot italian (d. 1798)

1805: Hans Christian Andersen, scriitor danez (d. 1875)

1840: Émile Zola, scriitor francez (d. 1902)

1914: Sir Alec Guinness, actor de teatru și film britanic (d. 2000)

1928: Serge Gainsbourg, cântăreț francez (d. 1991)

Melodia zilei. Je T’aime,…Moi Non Plus, Jane Birkin & Serge Gainsbourg.

Piesa a fost scrisă în 1967 de Serge Gainsbourg (născut într-o zi de 2 aprilie), pe vremea când avea o aventură cu Brigitte Bardot. Într-o seară din iarna acelui an, Bardot i-a cerut să scrie cel mai frumos cântec de dragoste pe care şi l-ar putea imagina vreodată. Ea a adormit iar Gainsbourg a lucrat toată noaptea pentru a-i prezenta dimineaţa două piese: „Je t’aime…” şi „Bonnie and Clyde”.

Auzind povestea melodiei, soţul milionar al lui Bardot a cerut public ca piesa să nu fie înregistrată la nicio casă de discuri, în ciuda protestelor lui Gainsbourg: “Pentru prima dată în viața mea am scris un cântec de dragoste și acesta e luat la șuturi!”.

În 1968, Gainsbourg o întâlneşte pe Jane Birkin, de care se îndrăgosteşte, şi o roagă să înregistreze împreună piesa. Titlul „Je T’aime,…Moi Non Plus” a fost inspirat de o butadă de-a lui Dali: ”Picasso e spaniol. Și eu sunt. Picasso e un geniu. Și eu sunt. Picasso e un comunist. Eu nu sunt”.

1942: Gabriela Adameșteanu, prozatoare, publicistă, traducătoare româncă

1968: Manuela Hărăbor, actriță româncă

Gica Petrescu

 

S-AU STINS DIN VIAŢĂ

1872: Samuel Morse, inventator american (n. 1791)

1914: Paul Heyse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1830)

1925: Petru Poni, chimist, mineralog român (n. 1841)

1951: Alphonse de Chateaubriand, scriitor francez (n. 1877)

1989: Tudor Vornicu, realizator TV român (n. 1926)

Gica Petrescu

2005: Papa Ioan Paul al II-lea (n. 1920)

Foto cu Gica Petrescu, Manuela Hărăbor şi Tudor Vornicu – Wikipedia şi Cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.