Gigi Căciuleanu dansează pentru „măiastra” Miriam Răducanu, la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-danseaza-pentru-maiastra-miriam-raducanu-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Gigi Căciuleanu este invitatul special al Galei Premiilor Radio România Cultural care va avea loc pe data de 30 martie, pe scena Teatrului Odeon.

Un articol de Liliana Matei|8 martie 2020

Artistul va veni special de la Paris cu un moment dedicat fostei sale profesoare și partenere de dans, Miriam Răducanu, care va primi, din partea Radio România Cultural, Premiul de Excelență.

Cariera lui Gigi Căciuleanu a fost profund influențată de Miriam Răducanu pe care artistul o consideră: „o singularitate pe scena lumii, a dansului românesc și, în general, în viață.”

Relația specială dintre Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu a început încă din anii de școală ai lui Gigi. „Când a intrat în sala de clasă am simțit un fel de magnetism, magnetism de trăsneală. Ea a venit și ne-a spus: o să improvizăm. Iar eu i-am improvizat și atunci cred că ne-am îndrăgostit unul de altul. A fost dragoste la prima vedere, pentru că am descoperit o nouă etapă a libertății”, a spus Gigi Căciuleanu, într-un interviu pentru Radio România Cultural.

Debutul ca dansator al lui Gigi Căciuleanu este, de asemenea, strâns legat de întâlnirea cu Miriam Răducanu. „Am debutat chiar în școală fiind, într-un spectacol al lui Miriam Răducanu, la Teatrul Mic, în urmă cu peste 50 de ani’, spune Gigi Căciuleanu, în același interviu în care își amintește cum chiulea de la școală ca să vadă spectacolele profesoarei sale: „Primul lucru pe care l-am văzut era un moment în care ea ridica mâna, într-un gest lent, încet, homeopatic. Această mână se ducea spre ochi și se contopea cu arcada. Atunci mi-am dat seama că gândul se poate dansa. Am mers acasă și le-am spus părinților că eu vreau să dansez cu această doamnă.”

Unul dintre momentele importante din cariera celor doi artiști este reprezentat de Nocturnele din anii 60, de la Teatrul Țăndărică, evenimente culturale atipice pentru acele vremuri prin libertatea de care dădeau dovadă. Timp de cinci ani, Gigi Căciuleanu  și Miriam Răducanu au repetat prin casele oamenilor și au dansat împreună, construind spectacole de referință în istoria culturală bucureșteană. „Începusem să dansăm prin case, la oameni, pentru că nu aveam o scenă unde să ne facem spectacolele. Cine avea un salon mai mare sau o cameră, se dădeau mobilele la o parte și Miriam și Gigi veneau și dansau. Noi am crezut că la Țăndărică vom dansa de câteva ori dar a fost atâta lume de am dansat cinci ani de zile”, își amintește Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu și Miriam Răducanu se reîntâlnesc, așadar, pe 30 martie, pe scena Teatrului Odeon, unde Radio România Cultural îi va acorda artistei care a revoluționat dansul modern din România, Premiul de Excelență.

Prezența lui Gigi Căciuleanu la Gala Premiilor Radio România Cultural este sprijinită de compania JTI și Fundația Art Production.

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: [email protected].

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

21
/03
/15

În prima ediţie din acest an a emisiunii Exclusiv în România, Cristian Tabără şi echipa sa vor face o plimbare prin judeţul Sibiu, pe urmele lui Noica şi Cioran. Emisiunea se difuzează pe 21 martie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

19
/03
/15

La Teatrul Ţăndărică urmează două zile aniversare pline: Vineri, 20 martie şi sâmbătă 21 martie, teatrul din Piaţa Lahovari sărbătoreşte Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, respectiv Ziua Mondială a Marionetei printr-un program gândit atât pentru cei mici, publicul fidel Ţăndărică, cât şi pentru adolescenţi, adulţi şi profesionişti ai scenei.