Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic și Răzvan Mazilu, premiați de CNDB
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-raluca-ianegic-si-razvan-mazilu-premiati-de-cndb/

Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic şi Răzvan Mazilu, premiaţi de CNDB în 2019 au fost invitaţi să împartă premiul cu oamenii care au contribuit la devenirea lor artistică.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2019

Centrul Național al Dansului București a onorat sâmbătă, 14 decembrie 2019, la Gala Premiilor CNDB 2019 via Descentrat, trei personalități artistice care de-a lungul timpului au contribuit în mod remarcabil la construcția dansului contemporan din România și i-a invitat pe premianți să nominalizeze, la rândul lor, acele persoane care au avut un aport la contextul social în care s-au dezvoltat, pentru a-i celebra în egală măsură.

Coregrafii Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic și Răzvan Mazilu au primit trofeul CNDB pentru contribuția remarcabilă adusă dansului contemporan în România. CNDB le mulțumește celor trei că au susținut descentralizarea premiilor, redirecționându-le către oameni care le-au fost alături în devenirea artistică.

CNDB a ales să organizeze cea de-a șasea ediție a Premiilor CNDB în spiritul instituit în ultimii ani prin Întâlnirile indisciplinate concepute în 2018 și organizate la CNDB de un colectiv artistic sub numele Descentrat, un program curatorial care de-construiește, deranjează, de-centrează practici fixe și expectative. Gala Premiilor CNDB de anul acesta a fost un eveniment Descentrat și a chestionat meritocrația, celebrând atât personalitățile artistice cât și comunitățile și contextele care au dus la devenirea acestora, alegând ca evenimentul să se defășoare ca susținere a manifestului Descentrat intitulat „What if the winner doesn’t take it all?”

Astfel, Gigi Căciuleanu a decis să împartă premiul cu 87 de oameni și să doneze valoarea premiului către Fundația Special Olympics. Neputând fi prezent la eveniment, Gigi Căciuleanu a transmis într-un mesaj video recunoştinţa pentru cei alături de care şi-a împlinit proiectele:

„Tot ceea ce am realizat în aceşti ani nu am făcut-o singur. Am avut alături de mine persoane, echipe, unele sporadic, numai pentru o bucată de drum, altele chiar de la început şi pe tot parcursul. Tuturor le revine meritul în egală măsură. Mi se pare, deci, firesc să împart acest premiu cu toţi susţinătorii, membrii şi colaboratorii succesivelor companii Gigi Căciuleanu din românia de la prima 1998 pana la cea din ziua de azi. (…) E în același timp un prilej nu doar de a le aduce un omagiu ci de a le arăta întreaga mea recunoștință”.

Raluca Ianegic a apreciat generozitatea pe care conceptul propus de Descentrat o implică și a ținut să își contextualizeze reușitele, mulțumind oamenilor care i-au fost alături de-a lungul vieții și a decis să împartă premiul cu coregrafa Valentina De Piante.

 

„Pentru mine, acest premiu reprezintă o formulă internaţională, umană, deosebită. Nu e vorba doar de o recunoaştere a unei activităţi artistice. Este vorba de o formulă de a împărţi premiul cu cineva sau mai multă lume, care a contat sau contează în clipa de faţă în existenţa mea personală. Înseamnă o formă de generozitate artistică, de relaţionare altminteri în cadrul artei şi o formă rizomatică de a fi pentru că e un concept la care ne supunem cu toţii”, conform agerpress.ro.

Răzvan Mazilu a perceput trofeul ca pe o recunoaştere a unei activităţi constante și s-a bucurat de reîntâlnirea pe care Premiile CNDB au prilejuit-o, făcând referire la insularitatea care caracterizează prezentul. „Chiar mai mult, simbolizează un pod peste generaţii, pentru că am lucrat, am fost elevul celorlalte personalităţi care au luat premiul şi mi se pare foarte frumoasă această întâlnire între generaţii“.  A decis să împartă premiul cu unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, „care nu face parte din breaslă, dar este un prieten, un susţinător”, economistul Franco Pop.

19
/07
/23

Pe 19 iulie, începând cu ora 18:00, va avea loc la J’ai Bistrot (Calea Grivitei nr. 55, București), vernisajul Art Machine 2 – Bigger, better and together, care pune la dispoziția publicului 60 de lucrări de artă originale realizate de inițiatorii proiectului Art Machine, gruparea artistică Pastila Roz.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.

17
/07
/23

Pentru a șaptea oară, Orchestrele Naționale de Tineret ale României sunt invitate la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume. Astfel, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal porneşte într-o călătorie muzicală europeană cu 3 concerte, ce o va duce de această dată de la Bucureşti, la Kassel şi apoi la Berlin.