Giulgiul din Torino, peste un milion de rezervări
https://www.ziarulmetropolis.ro/giulgiul-din-torino-peste-un-milion-de-rezervari/

Peste un milion de persoane şi-au făcut rezervări pentru a vedea giulgiul din Torino, una dintre cele mai cunoscute şi mai controversate relicve ale creştinătăţii, care a fost expus, duminică, pentru prima dată după o pauză de cinci ani.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Giulgiul din Torino, o bucată de pânză de in despre care credincioşii creştini afirmă că ar fi veşmântul în care a fost înmormântat Iisus Hristos, va putea fi admirat în cadrul unei expoziţii pentru public care va rămâne deschisă până pe 24 iunie.

Primii vizitatori au putut să vadă giulgiul imediat după slujba de duminică, ce a avut loc la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino.

Având pe el imprimată imaginea unui bărbat care pare să fi fost crucificat, giulgiul a fost datat la sfârşitul secolului al XIII-lea, alimentând astfel teoriile potrivit cărora ar fi un fals medieval.

Cu toate acestea, giulgiul şi-a păstrat caracterul mistic pentru numeroşi credincioşi, în parte pentru că oamenii de ştiinţă nu au putut să stabilească cu exactitate felul în care a fost creată acea imagine cu chipul lui Iisus.

Biserica Catolică nu mai susţine în mod oficial faptul că trupul lui Iisus ar fi fost învelit în acel giulgiu şi nici faptul că o serie de miracole ar fi stat la baza apariţiei imaginilor cu chipul Mântuitorului.

Totuşi, liderii catolici recunosc valoarea simbolică a relicvei, pe care o consideră o reprezentare importantă a suferinţei lui Hristos.

Autorităţile italiene mizează pe expunerea giulgiului în Catedrala din Torino pentru a stimula economia locală într-o perioadă în care Italia traversează o perioadă dificilă.Giulgiul din Torino

Atunci când giulgiul a fost expus pentru ultima dată în public, în anul 2010, peste 2 milioane de persoane au venit să îl vadă.

Papa Francisc a aprobat această expoziţie pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea sfântului Giovanni Bosco, un preot romano-catolic din secolul al XIX-lea, care şi-a dedicat întreaga viaţă educării copiilor săraci din Torino, un oraş proaspăt industrializat în acea epocă.

Papa Francisc, care are rude în regiune, va vizita oraşul Torino şi expoziţia în perioada 20 – 21 iunie.

Giulgiul va fi expus timp de 12 ore pe zi, între orele locale 07.30 şi 19.30, şi va putea fi admirat contra unei taxe de intrare şi pe baza unei rezervări prealabile, care poate fi făcută pe site-ul www.sindone.org şi la un call center specializat.

Vizitatorii au voie să rămână doar câteva minute, fiecare, în faţa giulgiului, dar vor putea să afle mai multe detalii despre acest obiect într-o expoziţie adiacentă.

Foto: Giulgiul din Torino – wikipedia

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.