Goethe-Institut aduce la București Zilele Filmului German #ZFG13
https://www.ziarulmetropolis.ro/goethe-institut-aduce-la-bucuresti-zilele-filmului-german-zfg13/

Pentru cel de-al 13-lea an consecutiv, Goethe-Institut aduce la Bucureşti ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfăşura între 23 şi 29 noiembrie, în premieră la Cinema Elvire Popesco, găzduit de Institutul Francez. Timp de şapte zile, spectatorii, se pot bucura de cele mai noi producţii germane.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2018

Ediția de anul acesta vine cu o selecție de 12 filme, unele în premieră națională, ce a fost realizată de Boglarka Nagy, directorul executiv CICAE – Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă: „Invitația Institutului Goethe de-a selecta filmele pentru Zilele Filmului German m-a bucurat mult, fiindcă limba și cultura germană mi-a fost foarte apropiate în copilărie. Am încercat să pun la o parte feblețele literare din trecut și să mă apropii de acest tărâm cinematografic cu deschidere, cu interes pentru ce fac regizorii tineri și cu dorința de-a arăta bogăția filmului german contemporan. Am ținut mult să păstrez in program câteva titluri care vorbesc despre preocupările noastre actuale, mutări și decizii care schimbă viața pe termen lung, rolul artei care este (și) politică, dar era important să arătăm și filmele reprezentative din competiția Berlinalei din 2018, povești de dragoste care sunt atipice fiecare în felul lor, și mediul nostru tot mai digitalizat. Rezultatul este o selecție eclectică, cu filme de ficțiune și documentare, cu filme pentru publicul larg, dar și de nișă, și, cu o duminică franco-germană cu filme dedicate.”

Pentru a marca noua adresă a festivalului și a celebra prietenia dintre cele două institute, filmul care va deschide cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este coproducția germano-franceză – Transit (foto), film selectat anul acesta la Berlinale în competiția oficială și regizat de Christian Petzold.

În timpul invaziei naziste, Georg fuge din Parisul asediat asumându-și identitatea unui autor mort ale cărui acte le posedă. Blocat în Marsilia, o întâlnește pe Marie, o tânără femeie disperată să-și găsească soțul dispărut, pe nume Weidel, exact bărbatul a cărui identitate o folosește acum Georg. „La fel ca și opera sa de până acum, cel de-al patrulea film al regizorului este elegant, plin de ingeniozitate și provocări intelectuale”, scriau, după premiera de la Berlin, cei de la Screen Daily. Transit se bazează pe romanul omonim al Annei Seghers, scris în exil.

„Organizarea ZILELOR FILMULUI GERMAN este, de fiecare dată, o bucurie pentru mine. Colaborarea cu parteneri noi și vechi, vizionarea atâtor filme noi, întâlnirea cu oameni de film din România și Germania, discuțiile cu publicul, toate acestea merită tot efortul nostru. Cu toate că în acest an are loc a 13-a ediție, sunt sigură că va fi una cu noroc, mai ales că vom fi găzduiți de vechii noștri prieteni și noii noștri vecini, Institutul Francez”, ne spune Marina Neacșu, Coordonator Proiecte Culturale Goethe-Institut. Din această toamnă Goethe-Institut poate fi găsit într-un sediu nou, pe Calea Dorobanți 32 din capitală, un spațiu modern care oferă celor care-I trec pragul o experiență culturală complexă.

Vizualul ediției de anul acesta folosește unul dintre cadrele emblematice din filmul 3 Tage in Quiberon | Trei zile în Quiberon, ce documentează trei zile de discuții despre dragoste, ambiție, profesionalism și dorința de a trăi, despre viața tumultoasă a binecunoscutei actrițe de origine austriacă, Romy Schneider, care, aflată într-o clinică de reabilitare, se întâlnește cu doi jurnaliști și implicit cu publicul, pentru a-i fermeca încă o dată.

Cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București, între 23 și 29 noiembrie.

Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. ZILELE FILMULUI GERMAN este unul dintre programele culturale pe care le desfășoară în România.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.