Good Things Await” a câștigat Marele Premiu Pelicam 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/good-things-await-a-castigat-marele-premiu-pelicam-2015/

Povestea fermierului Niels Stokholm care îşi îngrijeşte ferma lui biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiţiei principale a Pelicam 2015 format din fostul comisar european Dacian Cioloş, regizoarea Farida Pacha şi André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans.

Un articol de Liliana Matei|16 Iunie 2015

Agricultorul de peste 80 de ani este protagonistul documentarului “Good Things Await”/”Lucurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) care a câștigat marele premiu la cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Regizoarea Phio Ambio a primit un premiu de 1.500 de euro oferit de Primăria Tulcea.

“După deliberări îndelungi, juriul a decis să acorde premiul festivalului din acest an unui film pentru capacitatea de a evidenția un mesaj universal printr-un subiect tratat în toată complexitatea sa. Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic și realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizației să se hrănească în armonie cu natura”, a explicat Dacian Cioloș.

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealiști agricultori din Danemarca. El conduce ferma biodinamică împreună cu soția sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Dar nu toată lumea este pasionată de Thorshøjgaard și metodele holistice folosite. Autoritățile și birocrația amenință să închidă ferma. Regizoarea Phie Ambo urmărește lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care urmează acest mod de a face agricultură, ci printre primii.

Primăria Municipiului Tulcea a oferit premiul cel mare. “În calitate de cetățean, dar și de reprezentant al Primăriei, aștept deja cea de-a cincea ediție a festivalului internațional Pelicam. Filmele și evenimentele conexe au adus beneficii semnificative în primul rând informaționale și educaționale, cetățenii au cunoscut activitatea oamenilor din alte țări, din toate colțurile lumii dar și abordarea acestor oameni față de natură. Pentru Tulcea este un eveniment prin care orașul nostru este promovat, e un eveniment în care se atrage atențoa asupra acestui ținut mirific, Delta Dunării, asupra valorilor și potențialului deltei. Pentru Tulcea acest festival reprezintă o revitalizare a cinematografiei pentru că din păcate în Tulcea nu sunt cinematografe de ani buni”, a spus, la rândul său, Ștefana Zibileanu, directoarea Direcției de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea.

Filmul “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014) a câștigat secțiunea Black Sea Docs, a decis juriul format din Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație al Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Ei au apreciat portretizarea cu umor a relațiilor dintre oamenii din jurul Mării Negre. Producătorul Gerd Haag a urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul care constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro oferite de Cinelab și 500 de euro oferiți de Asociația Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

În “Tristia: A Black Sea Odyssey”, regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări. Peisajele se întind din Crimea în Caucaz, de la coasta nordică a Turciei la Delta Dunării. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă.

Juriul Black Sea Docs a acordat și un premiu special filmului “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) care arată efectele transformării urbane în Instanbul, unde blocurile înalte de sticlă “îngroapă” casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a urcat pe scenă pentru a primi distincția.

Dintre filmele de scurt metraje înscrise în competiție, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson a ales filmul “Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks și Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere și a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, cunoscut sub numele de “Râul Morții”, care trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate în Santiago. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Național al Cinematografiei.

Juriul categoriei de scurt metraje a mai acordat un premiu special filmului “Wild Boar”/”Mistreț Sălbatic” (Olanda, 2013) pentru “un film realizat impecabil care explorează zonele gri ale relației dintre oameni și celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice”, după cum a motivat juriul. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.

Șase elevi din Tulcea coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie au desemnat câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives. Acesta este filmul “Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014), povestea pionierului în agricultură Cary Fowler se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câștigat 500 de euro oferiți de ViaSat.

Bilanțul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanți la proiecțiile de filme, ateliere, expoziție foto, concert, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat și în 2015 în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

Page 1 of 23112345...102030...Last »