Good Things Await” a câștigat Marele Premiu Pelicam 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/good-things-await-a-castigat-marele-premiu-pelicam-2015/

Povestea fermierului Niels Stokholm care îşi îngrijeşte ferma lui biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiţiei principale a Pelicam 2015 format din fostul comisar european Dacian Cioloş, regizoarea Farida Pacha şi André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Agricultorul de peste 80 de ani este protagonistul documentarului “Good Things Await”/”Lucurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014) care a câștigat marele premiu la cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Regizoarea Phio Ambio a primit un premiu de 1.500 de euro oferit de Primăria Tulcea.

“După deliberări îndelungi, juriul a decis să acorde premiul festivalului din acest an unui film pentru capacitatea de a evidenția un mesaj universal printr-un subiect tratat în toată complexitatea sa. Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic și realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizației să se hrănească în armonie cu natura”, a explicat Dacian Cioloș.

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealiști agricultori din Danemarca. El conduce ferma biodinamică împreună cu soția sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Dar nu toată lumea este pasionată de Thorshøjgaard și metodele holistice folosite. Autoritățile și birocrația amenință să închidă ferma. Regizoarea Phie Ambo urmărește lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care urmează acest mod de a face agricultură, ci printre primii.

Primăria Municipiului Tulcea a oferit premiul cel mare. “În calitate de cetățean, dar și de reprezentant al Primăriei, aștept deja cea de-a cincea ediție a festivalului internațional Pelicam. Filmele și evenimentele conexe au adus beneficii semnificative în primul rând informaționale și educaționale, cetățenii au cunoscut activitatea oamenilor din alte țări, din toate colțurile lumii dar și abordarea acestor oameni față de natură. Pentru Tulcea este un eveniment prin care orașul nostru este promovat, e un eveniment în care se atrage atențoa asupra acestui ținut mirific, Delta Dunării, asupra valorilor și potențialului deltei. Pentru Tulcea acest festival reprezintă o revitalizare a cinematografiei pentru că din păcate în Tulcea nu sunt cinematografe de ani buni”, a spus, la rândul său, Ștefana Zibileanu, directoarea Direcției de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea.

Filmul “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014) a câștigat secțiunea Black Sea Docs, a decis juriul format din Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrație al Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean. Ei au apreciat portretizarea cu umor a relațiilor dintre oamenii din jurul Mării Negre. Producătorul Gerd Haag a urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul care constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro oferite de Cinelab și 500 de euro oferiți de Asociația Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

În “Tristia: A Black Sea Odyssey”, regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări. Peisajele se întind din Crimea în Caucaz, de la coasta nordică a Turciei la Delta Dunării. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă.

Juriul Black Sea Docs a acordat și un premiu special filmului “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014) care arată efectele transformării urbane în Instanbul, unde blocurile înalte de sticlă “îngroapă” casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a urcat pe scenă pentru a primi distincția.

Dintre filmele de scurt metraje înscrise în competiție, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson a ales filmul “Silent River”/”Râul tăcut” (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks și Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere și a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, cunoscut sub numele de “Râul Morții”, care trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate în Santiago. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Național al Cinematografiei.

Juriul categoriei de scurt metraje a mai acordat un premiu special filmului “Wild Boar”/”Mistreț Sălbatic” (Olanda, 2013) pentru “un film realizat impecabil care explorează zonele gri ale relației dintre oameni și celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice”, după cum a motivat juriul. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.

Șase elevi din Tulcea coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie au desemnat câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives. Acesta este filmul “Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014), povestea pionierului în agricultură Cary Fowler se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câștigat 500 de euro oferiți de ViaSat.

Bilanțul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanți la proiecțiile de filme, ateliere, expoziție foto, concert, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat și în 2015 în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.