GOOGLE sărbătoreşte165 de ani de la naşterea scriitorului BRAM STOKER, autorul celebrului roman „Dracula”
https://www.ziarulmetropolis.ro/google-sarbatoreste165-de-ani-de-la-nasterea-scriitorului-bram-stoker-autorul-celebrului-roman-dracula/

GOOGLE sărbătoreşte, joi, 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, printr-un logo care-l prezintă pe celebrul vampir alături de alte personaje specifice. Noul logo al Google, realizat în alb – negru, este inspirat din coperta primei ediţii a volumului „Dracula”, publicată în 1897, potrivit relatărilor din presa internaţională. În noul […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

GOOGLE sărbătoreşte, joi, 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, printr-un logo care-l prezintă pe celebrul vampir alături de alte personaje specifice.

Noul logo al Google, realizat în alb – negru, este inspirat din coperta primei ediţii a volumului „Dracula”, publicată în 1897, potrivit relatărilor din presa internaţională.

În noul logo, doar literele Google sunt de culoare roşie, tocmai pentru a sugera mai bine sângele, specific poveştilor cu vampiri. În noul logo, contele Dracula are colţii ameninţători şi poartă o mantie neagră specifică. În ilustraţie apare şi castelul lui Dracula – castelul Bran -, în spatele căruia se zăreşte o semilună, în timp ce un liliac (un alt personaj specific poveştilor cu vampiri) zboară pe cerul înnegurat.

Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847 – 1912) l-a folosit pe Vlad Ţepeş ca sursă de inspiraţie pentru romanul său „Dracula”, publicat în 1897. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze această legendă europeană cu un animal sud-american – liliacul hematofag numit şi „Vampir” (Desmodus rotundus).

Născut la Dublin, în 1847, Stoker a studiat la Trinity College, în timp ce muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi era critic de teatru la un ziar, potrivit guardian.co.uk.

S-a mutat la Londra în 1878, împreună cu soţia lui, Florence Balcombe, şi a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre din capitala Marii Britanii.

Prima carte a lui Stoker, scrisă pe vremea când locuia la Dublin, a fost o piesă intitulată „The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland”, fiind urmată de romane, piese de teatru, povestiri, articole şi două volume de memorii.

Primul său roman – „Dracula” – a fost publicat în 1897, după ce Stoker şi-a petrecut şapte ani cercetând folclorul european şi poveştile mitologice cu vampiri.

Bram Stoker a decedat la Londra, în 1912, în urma unor accidente vasculare cerebrale. La o sută de ani de la moartea sa, mitul lui Dracula continuă să fascineze oamenii şi să stea la baza unor filme, piese de teatru şi cărţi.

Pe de altă parte, mitul lui Dracula au făcut celebră Transilvania în lume. Astfel, de foarte multe ori cu prilejul sărbătorii de Halloween, Castelul de la Bran şi Cetatea medievală a Sighişoarei sunt incluse în topurile celor mai populare destinaţii turistice pentru iubitorii de vampiri.

Totodată, mitul lui Dracula a stat la baza a numeroase filme şi seriale de televiziune. În 1992, Francis Ford Coppola a regizat filmul „Dracula”, în care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins şi Gary Oldman.

Şi celebrul actor american Brad Pitt a interpretat în 1994 rolul unui vampir, în filmul „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor”, în care a jucat alături de Tom Cruise.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

 

Sursa: Medifax

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.