GOOGLE sărbătoreşte165 de ani de la naşterea scriitorului BRAM STOKER, autorul celebrului roman „Dracula”
https://www.ziarulmetropolis.ro/google-sarbatoreste165-de-ani-de-la-nasterea-scriitorului-bram-stoker-autorul-celebrului-roman-dracula/

GOOGLE sărbătoreşte, joi, 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, printr-un logo care-l prezintă pe celebrul vampir alături de alte personaje specifice. Noul logo al Google, realizat în alb – negru, este inspirat din coperta primei ediţii a volumului „Dracula”, publicată în 1897, potrivit relatărilor din presa internaţională. În noul […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

GOOGLE sărbătoreşte, joi, 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, printr-un logo care-l prezintă pe celebrul vampir alături de alte personaje specifice.

Noul logo al Google, realizat în alb – negru, este inspirat din coperta primei ediţii a volumului „Dracula”, publicată în 1897, potrivit relatărilor din presa internaţională.

În noul logo, doar literele Google sunt de culoare roşie, tocmai pentru a sugera mai bine sângele, specific poveştilor cu vampiri. În noul logo, contele Dracula are colţii ameninţători şi poartă o mantie neagră specifică. În ilustraţie apare şi castelul lui Dracula – castelul Bran -, în spatele căruia se zăreşte o semilună, în timp ce un liliac (un alt personaj specific poveştilor cu vampiri) zboară pe cerul înnegurat.

Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847 – 1912) l-a folosit pe Vlad Ţepeş ca sursă de inspiraţie pentru romanul său „Dracula”, publicat în 1897. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze această legendă europeană cu un animal sud-american – liliacul hematofag numit şi „Vampir” (Desmodus rotundus).

Născut la Dublin, în 1847, Stoker a studiat la Trinity College, în timp ce muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi era critic de teatru la un ziar, potrivit guardian.co.uk.

S-a mutat la Londra în 1878, împreună cu soţia lui, Florence Balcombe, şi a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre din capitala Marii Britanii.

Prima carte a lui Stoker, scrisă pe vremea când locuia la Dublin, a fost o piesă intitulată „The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland”, fiind urmată de romane, piese de teatru, povestiri, articole şi două volume de memorii.

Primul său roman – „Dracula” – a fost publicat în 1897, după ce Stoker şi-a petrecut şapte ani cercetând folclorul european şi poveştile mitologice cu vampiri.

Bram Stoker a decedat la Londra, în 1912, în urma unor accidente vasculare cerebrale. La o sută de ani de la moartea sa, mitul lui Dracula continuă să fascineze oamenii şi să stea la baza unor filme, piese de teatru şi cărţi.

Pe de altă parte, mitul lui Dracula au făcut celebră Transilvania în lume. Astfel, de foarte multe ori cu prilejul sărbătorii de Halloween, Castelul de la Bran şi Cetatea medievală a Sighişoarei sunt incluse în topurile celor mai populare destinaţii turistice pentru iubitorii de vampiri.

Totodată, mitul lui Dracula a stat la baza a numeroase filme şi seriale de televiziune. În 1992, Francis Ford Coppola a regizat filmul „Dracula”, în care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins şi Gary Oldman.

Şi celebrul actor american Brad Pitt a interpretat în 1994 rolul unui vampir, în filmul „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor”, în care a jucat alături de Tom Cruise.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

 

Sursa: Medifax

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Managerul Operei Naţionale din Iaşi, Beatrice Rancea, îl acuză pe directorul Teatrului Naţional ieşean, Cristian Hadji-Culea, de lipsă de colaborare şi afirmă că acesta i-a spus că personalul operei "incomodează" şi că trebuie să părăsească clădirea, Hadji-Culea negând în schimb orice neînţelegeri.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

În cadrul serialului „Iubiri care au făcut istorie”, Ziarul Metropolis vă prezintă poveștile de dragoste ale Reginei Maria (1875-1938), despre care se spunea că e una dintre cele mai frumoase și mai senzuale femei din Europa.

24
/06
/14

Soprana Bianca Ionescu, prim solistă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ din Bucureşti, a reuşit să fascineze atât publicul din România, cât şi publicul din străinătate.

24
/06
/14

Forma corectă a acestor cuvinte depinde de statutul de adverb sau de adjectiv pe care îl au în propoziții sau fraze. Dacă apar lângă un substantiv, deci sunt adjective, au forme variabile – minim, minimă, minimi, minime (valoare minimă, punctaj minim) și maxim, maximă, maximi, maxime (nivel maxim, dimensiune maximă).

24
/06
/14

Un alt laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a intrat în portofoliul Polirom. Este vorba despre Kenzaburō Ōe (n. 1935), unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX, din opera căruia Editura Polirom a publicat romanele Stîrpiţi răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii şi 17.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

23
/06
/14

Acum doi ani, sub acoperișul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naștere un spectacol-interogație, energic și emoționant, care a inaugurat un spațiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătorește doi ani de existență și vă așteaptă să-l (re)descoperiți.

23
/06
/14

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de decorare a Tamarei Buciuceanu-Botez cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale".