Grădina de vară din Eforie Sud vă așteaptă – a început festivalul Cinemascop
https://www.ziarulmetropolis.ro/gradina-de-vara-din-eforie-sud-va-asteapta-a-inceput-festivalul-cinemascop/

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud este evenimentul care chiar în această perioadă aduce împreună publicul de toate vârstele la proiecţii de film, dar şi la alte activităţi educative şi culturale. Între 1-8 august 2021, Cinemascop vă aşteaptă începând cu ora 18:00, în grădina de vară din Eforie Sud.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2021

În prima seară de festival, pe 1 august, spectatorii au urmărit filmul emoționant „Grădina speranței” (r. Niki Caro, Polonia, SUA, UK, 2017, 126 min.), oferit de către Institutul Polonez. Deja ajuns la a patra ediție, Cinemascop este un eveniment mult așteptat de către localnicii și turiștii fideli din Eforie Sud, dar și din alte orașe și stațiuni. În serile ce urmează, de la ora 21:00, veți putea vedea următoarele filme:

2.08 | Astrid (r. Pernille Fischer Christensen, Suedia, Danemarca, 2018, 123 min.) din partea Ambasadei Suediei
3.08 | Tata mută munții (r. Daniel Sandu, România, 2021, 108 min)
4.08 | Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu, România, 2016, 52 min) din partea Festivalului Pelicam
5.08 | Antoinette, un iubit și un măgar (r. Caroline Vignal, Franța, 2020, 95 min.) din partea Institutului Francez
6.08 | Proprietarii (r. Jiří Havelka, Cehia, 2019, 97 min.) din partea Centrului Ceh
7.08, 21:15 | Tânăr, suplu și… aproape arătos (r. Alessandro Tamburini, Italia, 2018, 80 min.) din partea Institutului Italian de Cultură
8.08 | Comoara (r. Corneliu Porumboiu, România, 2015, 89 min.) din partea Institutului Cultural Român

Chiar dacă proiecțiile de film sunt elementul central al proiectului, acesta desfășurându-se într-o grădină de vară, multe alte suprize îi așteaptă pe vizitatori la Cinemascop. Spațiul se deschide zilnic la ora 18:00, atunci când încep și atelierele creative pentru copii, în cadrul cărora aceștia pot învăța să deseneze și să picteze distrându-se. Ateliere sunt asigurate de prietenii festivalului, brandul ceh Koh-I-Noor.

Între timp, ceilalți participanți pot experimenta realitatea virtuală în colțul special amenajat, sau citi o carte din biblioteca pop-up. Trei expoziții vă așteaptă – pe pereții grădinii se regăsesc 50 de portrete ilustrate ale femeilor cehe și românce care au schimbat lumea de-a lungul istoriei, reunite sub expoziția „Eroinele”, realizată de Centrul Ceh București, iar white cube-ul E T A J on wheels, care este deja o tradiție a festivalului, prezintă în această perioadă doi artiști tineri români, Radu Panait („FATUM // I made this reality”, până pe 6 august, inclusiv) și Benny Jackson („Râsu’ Plânsu’”, pe 7 și 8 august, dar și în perioada care urmează festivalului). Iar pentru ca programul să fie complet, pe 7 august, de la ora 20:15, veți putea vedea un concert live, cu Acoustic Friends.

Cinemascop oferă și relaxare celor care vizitează grădina, fiind un spațiu primitor și colorat unde vă puteți petrece serile. Nu sunt de ignorat bomboanele M&M’s cadou oferite de către organizatori, sau de berea cehă Budweiser Budvar ce vă așteaptă să o luați cu voi după ce se încheie filmul.

Participarea la festival este gratuită. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Capacitatea maximă admisă este de 250 de persoane, iar distanța de 2m trebuie păstrată pe tot parcursul vizitei.

 

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.