„Green Book“, Oscarul pentru cel mai bun film al anului, în cinematografele românești din 1 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/green-book-oscarul-pentru-cel-mai-bun-film-al-anului-in-cinematografe-din-1-martie/

Inspirat dintr-o poveste reală despre prietenie dincolo de prejudecăţi, „Green Book“, câştigătorul Oscarului din acest an pentru cel mai bun film, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 martie 2019.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2019

„Green Book“ prezintă povestea reală a unei prietenii improbabile dintre un pianist de culoare (interpretat de Mahershala Ali) şi un italian dur (Viggo Mortensen) pe care cel dintâi îl angajează ca şofer şi asistent personal.

Filmul regizat de Peter Farrelly este inspirat de povestea lui Don Shirley, un pianist celebru de la începutul anilor ‘60, care ştia că muzica nu-i va fi primită bine de fiecare dată pentru că era de culoare.

Pelicula a primit trei trofee Oscar – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu original” (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly), dar şi trei Globuri de Aur: Cel mai bun film comedie/musical, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun actor în rol secundar.

Foto: Green Book – trailer

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.