Green Hours JAZZ Fest – X. Jazz eclectic în Avant-Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/green-hours-jazz-fest-x-jazz-eclectic-%c3%aen-avant-garden/

Între 31 mai şi 3 iunie 2018, clubul de jazz Green Hours, aflat în al 24-lea an de activitate neîntreruptă, organizează ediţia a 10-a, aniversară, a Green Hours JAZZ Fest. Eveniment eminamente cultural, GHJFest este primul – şi încă singurul – festival de club din România.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2018

În centrul capitalei, outdoor, în ”avant-garden”-ul hub-ului artistic Green Hours, vor avea loc, de-a lungul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice reunind nume consacrate, precum și muzicieni emergenţi de certă valoare din elita jazz-lui european, iar 1 sesiune specială se va întîmpla la Institutul Francez, cinema ”Elvire Popesco”.

Subliniem evenimente-noutăți marcante în zona jazz-ului din țara noastră, în cadrul GHJFest:
– în premieră românească pentru un festival de gen și ca o provocare adresată publicului bucureștean, vom dedica o seară a festivalului exclusiv pianului. Trei dintre cei mai reputați pianiști de jazz ai Europei, Nik Bärtsch (Elveția), Leszek Możdżer (Polonia) și cel mai important nume al scenei românești, Mircea Tiberian, vor susține cîte un recital extraordinar de pian, sîmbătă 2 iunie;

– organizarea, în cursul zilei de 1 iunie, în parteneriat cu Jazz.ro și Institutul Francez, a unui eveniment „JAZZ FOR KIDS” cu totul special, cu participarea grupului olandez Tin Men And The Telephone. Copiii prezenți vor putea interacționa cu artiștii de pe scenă în timp real, prin intermediul telefoanelor mobile;

– de altfel, toate trupele din festival reprezintă tot atîtea evenimente-premieră pentru România: LABtrio (BE), Uriel Herman Trio (IL), Tin Men And The Telephone (NL), Trio Aïrés (FR), Sons Of Kemet (UK) & quintet-ul Jasper Høiby’s Fellow Creatures (DK/UK).

sons of kemet

Programul complet al ediției a X-a GHJFest, prezentări ample ale artiștilor invitați, precum și mostre muzicale, puteți găsi accesînd site-ul greenjazzfest.ro.

Grafica atît de specială a festivalului este semnată și anul acesta de către graphic designer-ul Victor Bartiș.

Biletele se găsesc online, prin rețeaua Bilet.ro și la sediul Green Hours (Calea Victoriei 120).

”Jazz-ul n-a murit, doar miroase ciudat”, spunea Frank Zappa, remarcă valabilă chiar și în zilele noastre, între dovezi fiind chiar clubul Green Hours și al său Green Hours JAZZ Fest.

Green Hours JAZZ Fest X beneficiază de sprijinul și prietenia: AFCN, Ministerul Culturii și identității Naționale, Institutul Polonez București, Institutul Francez, Ambasada Israelului, Ambasada Elveției și Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Cultural Român, Grupul Pentru Dialog Social, Medinst, Green Sound Team, Crama Rotenberg, Golden Tulip Victoria Bucharest, Wens, Societatea de Concerte Bistrița, JAZZ.RO, Jazz Festivals & Events, Radio Guerrilla, Andante Music, Scena 9, Radio România București FM, RFI, Revista 22, 24fun, Observator Cultural.

Foto: JAZZ Fest – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.