Green Hours Live(s)
https://www.ziarulmetropolis.ro/green-hours-lives/

GREEN HOURS LIVE(S) caută poveşti şi istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalaţie multimedia.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 septembrie 2022

GREEN HOURS LIVE(S) este un proiect multimedia participativ, care urmărește să refacă arhiva și memoria colectivă ale unuia dintre cele mai iubite spații culturale din București: Green Hours (Jazz Cafe & Teatrul LUNI).

În acest sens, în lunile septembrie și octombrie, echipa Green Hours caută povești, obiecte, istorii personale și alte materiale de arhivă legate de Green Hours care să fie incluse într-o instalație artistică, sub forma unui parcurs expozițional. Proiectul Green Hours Live(s) este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, în cadrul programului București afectiv 2022.

Green Hours este mai mult decât un simplu spațiu artistic. Este o istorie vie, strânsă în 28 de ani de activitate, formată în primul rând din oamenii care au făcut spațiul să existe, artiști, spectatori sau colaboratori, dar și din muzica, spectacolele, expozițiile, lucrările, amintirile, mărturiile, obiectele, decorurile sau recuzita, toate acele momente trăite la Green Hours.

Apărut ca o necesitate pentru scena culturală românească, Green Hours este un spațiu iconic, al începuturilor, deschizător de drumuri, pionier pentru creație și experiment teatral și muzical, un spațiu care a reușit să marcheze viețile celor care au trecut pe aici.

GREEN HOURS LIVE(S), proiectul inspirat de acest loc magic, va aduna sub forma unui parcurs-expoziție poveștile și istoriile personale ale celor care sunt legați emoțional și profesional de acest spațiu cultural. Inițiat de Cinty Ionescu, designer video care a debutat în teatru la Green Hours, și inspirat de arhiva proprie, GREEN HOURS LIVE(S) este dezvoltat de o echipă artistică formată din câțiva dintre numeroșii oameni conectați cu istoria Green Hours: dramaturgul Peca Ștefan, muzicianul Mihai Iordache, graficianul Mihai Păcurar și agentul de artă Elvira Lupșa.

Suntem invitați astfel să spunem împreună povestea Green Hours. Până la jumătatea lunii octombrie, artiștii și publicul care au luat la un moment dat contact cu fenomenul Green Hours sunt invitați să contribuie la arhiva care va sta la baza realizării acestui proiect imersiv. Poveștile, testimonialele și istoriile personale pot fi sub formă de înregistrări audio sau video, obiecte, afișe, amintiri și mărturii scrise cât și orice alte elemente de arhivă, relevante pentru istoria Green Hours.

Dacă ai un astfel de material și îți dorești să apară în expoziție, trimite-l până pe 15 octombrie, urmând acești pași:

  • Toate materialele electronice se încarcă aici.
  • Dacă deții o amintire în format fizic trimite un e-mail pe adresa greenhourslives@gmail.com în care să notezi câteva informații despre subiect și, ideal, o fotografie a acestei amintiri.

Arhiva astfel strânsă va fi prelucrată și transpusă într-un parcurs de tip instalație multimedia la Green Hours, pe Calea Victoriei 120. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 24 octombrie – 13 noiembrie 2022.

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, în cadrul Programului București afectiv 2022. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

 

 

 04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.