Greșelile gramaticale și personalitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/greselile-gramaticale-si-personalitatea/

Cine este agramat? Un om care face erori elementare de limbă. Este des întâlnită greşeala prin care în locul lui „agramat” este folosit termenul „anagramat”, adică participiul trecut al verbului „a anagrama”. Ce înseamnă „a anagrama”? A modifica ordinea literelor unui cuvânt pentru a obţine un alt cuvânt.

Un articol de Cristina Drăgulin|30 iulie 2014

Poate că aceia care nu vorbesc și nu scriu corect ar fi mai atenți dacă ar ști că modul în care ei greșesc spune câte ceva nu doar despre educația lor, ci și despre personalitatea lor și despre felul în care își trăiesc viața.

Iată câteva exemple:

Ți se întâmplă des să…

Asta poate însemna că…

…sari litere când scrii.

…ești grăbit, dezorganizat, adesea impulsiv, nu acorzi importanță detaliilor, nu reușești să-ți faci planuri pe termen lung.

…folosești cuvinte ale căror sensuri nu le cunoști.

…ai o părere bună despre tine, te crezi inteligent și extrem de talentat în ceea ce faci, dar nu știi de ce adesea ceilalți nu au aceeași opinie ca și tine.

…utilizezi rar semnele de punctuație în scris.

…ești imatur emoțional, nu ești empatic și te lași condus de egoism în luarea deciziilor.

…scrii doar cu litere mari.

…suferi de complexe de superioritate, ești arogant și desconsideri adesea părerile și sentimentele celorlalți.

…scrii cu litere mici la început de fraze.

…ai complexe de inferioritate, o stimă de sine scăzută, simți des că alți oameni se folosesc de tine pentru că ți-e greu să spui „nu”.

…introduci semne de punctuație în exces într-un text.

…ești o persoană entuziastă, îi poți motiva pe ceilalți, trăiești intens fiecare emoție, îți place să spui povești, uneori nu reușești să termini ce începi.

…scrii foarte multe cuvinte prescurtate.

…ești superficial, nu-ți plac activitățile monotone, cauți mereu aventura.

…înlocuiești litere cu alte litere în scris.

…joci adesea câte un rol, nu-ți place să-ți dezvălui adevăratele păreri și intenții, ai tendința de a minți des.

…faci greșeli gramaticale frecvente și grave în scris și când vorbești.

…ești neatent, ai nevoie permanent de cineva să-ți aducă aminte ce e important, altfel te pierzi în micile plăceri cotidiene, ești impulsiv și nu știi care îți sunt prioritățile.

…revii cel puțin o dată asupra textului scris de tine și ești conștient de greșelile de vorbire pe care se întâmplă să le faci.

…ești o persoană sinceră, empatică, ai mulți prieteni și poți fi șeful ideal.

 

Modul în care folosiți limbajul scris și vorbit poate fi un indiciu prețios pentru cei care sunt fini observatori ai firii umane. Așadar, atenție ce greșeli faceți!

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.