Grigore Leşe şi ultimii lăutari adevăraţi din Gorj – Drumul lui Leşe”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-si-ultimii-lautari-adevarati-din-gorj-drumul-lui-lese-la-tvr-2/

În această duminică, de la ora 18.30, TVR 2 şi TVR HD îi invită pe iubitorii muzicii pe „Drumul lui Leşe”, în inedita călătorie iniţiatică în care călăuză şi mentor este Grigore Leşe.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2014

Grigore Leşe / Tema acestei ediţii se axează pe ultimii lăutari adevăraţi care au mai rămas – pentru că, aşa cum declară Leşe:“Prin felul lor de a cânta, lăutarii autentici dezleagă inimi, vindecă, aduc lumina. Iar horele, sârbele, baladele, cântecele epice, doinele, cele de petrecere, de jale, de amor, bătrâneşti, spirituale – toate cântecele lor au avut întotdeauna ceva de spus. Doar că azi, puţini lăutari mai cântă din suflet, pentru că nu le mai cântă sufletul…”

Aşadar, în cea de-a doua ediţie a acestei emisiuni, în platou vin ultimii lăutari adevăraţi ai Gorjului: taraful lui Giagu Cătăroiu din Tismana şi taraful din Pârâul de Pripor, Gorj. În plus, invitatul special în această săptămână este Mircea Dinescu, cel care va vorbi cu Grigore Leşe despre lăutari şi despre dimensiunea muzicii lor fermecate.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21.

Astfel, Grigore Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor.

Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Foto: Grigore Leşe – TVR

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.