GROUNDED sau “totul se înregistrează”
https://www.ziarulmetropolis.ro/grounded-sau-totul-se-inregistreaza/

O femeie-pilot de avion de luptă devine mamă şi soţie. Atunci când se întoarce din concediul de maternitate şi îşi doreşte să zboare din nou, sistemul o ‘reciclează’ şi o trimite să piloteze drone în deşert. Vineri, 18 mai, la ora 19.00, iubitorii teatrului sunt invitati la Unteatru (Str. Sfinţii Apostoli, nr. 44), la premiera spectacolului GROUNDED, ultima producţie Doctor’s Studio.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2018

Spectacolul Grounded are la bază textul lui George Brant, produs pe Broadway cu celebra Anne Hathaway, şi este un discurs puternic şi direct asupra condiţiei unei femei de carieră moderne. Nu orice fel de carieră, ci una militară.

Grounded îşi propune sondarea unui moment existenţial extrem, acela al începutului dezumanizării unei femei-pilot de F16.  Poate o mamă să meargă la război în fiecare zi și apoi, seara, să-și sărute fetița de noapte bună? Poate fi înlocuit zborul cu un job într-o rulotă din mijlocul deșertului? Cum faci față atunci când devii conștient că ‘TOTUL SE ÎNREGISTREAZĂ’?

Deşi premizele textului conturează un personaj feminin masculinizat prin prisma ‘uniformei’ pe care o poartă, creatorii spectacolului şi-au propus să descopere fragilitatea fiinţei umane şi, mai ales, a unei femei, care, deşi obsedată de adrenalina zborului, păstrează intacte instinctul, emoţia şi puterea de a iubi.

Epoca modernă suprapune existenţele şi arhivează toate momentele vieţii noastre. Este epoca BIG BROTHER în care ‘Totul se înregistrează’.
Montarea este originală datorită ‘dialogului’ armonios dintre actorie, sunet şi montaj-video, toate trei întâmplându-se în timp real, pentru recuperarea unui prezent gata oricând să se dizolve în ‘GRI’.

Regia spectacolului îi aparţine Ligiei Ciornei, iar protagonistă este actriţa Isabela Neamțu.

Tehnologie vs. Viață / Zbor vs. Drone

Grounded este primul proiect de teatru regizat de Ligia Ciornei, o foarte tânără realizatoare de filme, prezentă la Festivalul de la Cannes 2017 cu scurt-metrajul Vintage – o perspectivă ‘fresh’ şi neaşteptată asupra epocii comuniste.

Isabela Neamţu este în prezent angajată a Teatrului Nottara, dar continuă aventura proiectelor independente cu o nouă producţie Doctor’s Studio, asociaţie al cărei membru fondator este, alături de actorul Daniel Popa.

Marian Cîtu alias Rufi, asigură live universul video şi sonor al spectacolului. Este sound designer la CNDB şi compozitor de muzică de film.

GROUNDED de George Brant
Cu: Isabela Neamțu
Regia: Ligia Ciornei
Scenografia: Andreea Sarău
Live sound design: Marian Cîtu
Light design: Dragoș Mărgineanu
Producție: Doctor’s Studio
Partener: Unteatru

TRAILER:

Preț Bilet: 35 lei

Foto: GROUNDED – facebook

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!