GROUNDED sau “totul se înregistrează”
https://www.ziarulmetropolis.ro/grounded-sau-totul-se-inregistreaza/

O femeie-pilot de avion de luptă devine mamă şi soţie. Atunci când se întoarce din concediul de maternitate şi îşi doreşte să zboare din nou, sistemul o ‘reciclează’ şi o trimite să piloteze drone în deşert. Vineri, 18 mai, la ora 19.00, iubitorii teatrului sunt invitati la Unteatru (Str. Sfinţii Apostoli, nr. 44), la premiera spectacolului GROUNDED, ultima producţie Doctor’s Studio.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2018

Spectacolul Grounded are la bază textul lui George Brant, produs pe Broadway cu celebra Anne Hathaway, şi este un discurs puternic şi direct asupra condiţiei unei femei de carieră moderne. Nu orice fel de carieră, ci una militară.

Grounded îşi propune sondarea unui moment existenţial extrem, acela al începutului dezumanizării unei femei-pilot de F16.  Poate o mamă să meargă la război în fiecare zi și apoi, seara, să-și sărute fetița de noapte bună? Poate fi înlocuit zborul cu un job într-o rulotă din mijlocul deșertului? Cum faci față atunci când devii conștient că ‘TOTUL SE ÎNREGISTREAZĂ’?

Deşi premizele textului conturează un personaj feminin masculinizat prin prisma ‘uniformei’ pe care o poartă, creatorii spectacolului şi-au propus să descopere fragilitatea fiinţei umane şi, mai ales, a unei femei, care, deşi obsedată de adrenalina zborului, păstrează intacte instinctul, emoţia şi puterea de a iubi.

Epoca modernă suprapune existenţele şi arhivează toate momentele vieţii noastre. Este epoca BIG BROTHER în care ‘Totul se înregistrează’.
Montarea este originală datorită ‘dialogului’ armonios dintre actorie, sunet şi montaj-video, toate trei întâmplându-se în timp real, pentru recuperarea unui prezent gata oricând să se dizolve în ‘GRI’.

Regia spectacolului îi aparţine Ligiei Ciornei, iar protagonistă este actriţa Isabela Neamțu.

Tehnologie vs. Viață / Zbor vs. Drone

Grounded este primul proiect de teatru regizat de Ligia Ciornei, o foarte tânără realizatoare de filme, prezentă la Festivalul de la Cannes 2017 cu scurt-metrajul Vintage – o perspectivă ‘fresh’ şi neaşteptată asupra epocii comuniste.

Isabela Neamţu este în prezent angajată a Teatrului Nottara, dar continuă aventura proiectelor independente cu o nouă producţie Doctor’s Studio, asociaţie al cărei membru fondator este, alături de actorul Daniel Popa.

Marian Cîtu alias Rufi, asigură live universul video şi sonor al spectacolului. Este sound designer la CNDB şi compozitor de muzică de film.

GROUNDED de George Brant
Cu: Isabela Neamțu
Regia: Ligia Ciornei
Scenografia: Andreea Sarău
Live sound design: Marian Cîtu
Light design: Dragoș Mărgineanu
Producție: Doctor’s Studio
Partener: Unteatru

TRAILER:

Preț Bilet: 35 lei

Foto: GROUNDED – facebook

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.