Gunter Grass, laureat cu Nobel pentru literatură, nu va mai scrie romane
https://www.ziarulmetropolis.ro/gunter-grass-laureat-cu-nobel-pentru-literatura-nu-va-mai-scrie-romane/

Scriitorul Gunter Grass, figură majoră a literaturii germane contemporane, a afirmat într-un interviu care va fi publicat luni că nu va mai scrie romane din cauza vârstei sale înaintate.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2014

Scriitorul Gunter Grass, figură majoră a literaturii germane contemporane, a afirmat într-un interviu că nu va mai scrie romane din cauza vârstei sale înaintate.

„Acum am 86 de ani. Nu cred că voi reuşi să mai scriu un roman”, a spus Gunter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, într-un interviu acordat cotidianului regional Passauer Neue Presse.

„Starea mea de sănătate nu îmi permite să fac proiecte pe cinci sau şase ani. Or, aceasta ar fi condiţia pentru activitatea de documentare pentru un roman”, a adăugat renumitul scriitor, notează Mediafax.

După spitalizare, Gunter Grass s-a consacrat desenului şi picturii în acuarelă

Cunoscut pentru convingerile sale politice social-democrate, Gunter Grass a declanşat o polemică puternică, în aprilie 2012, după ce a publicat în presa germană un poem în care critica Israelul şi afirma că această ţară „ameninţă pacea mondială” prin arsenalul ei atomic. Statul Israel l-a declarat la scurt timp după aceea pe autorul german persona non grata.

În 2006, Gunter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, a recunoscut că a făcut parte în tinereţe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deşi în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.

Gunter Grass a intrat şi în atenţia poliţiei secrete est-germane, Stasi, în 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care contesta construcţia Zidului Berlinului, bariera de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană (RDG).

Gunter Grass

Gunter Grass a primit premiul Nobel pentru literatură în 1999

Poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, Gunter Grass s-a născut la 16 octombrie 1927 la Danzig. Se afirmă ca prozator cu romanul care îl va consacra pe plan internaţional „Toba de tinichea” (1959), de factură picarescă, o radiografie a lumii şi satiră grotescă a epocii din perspectiva unui pitic toboşar. „Toba de tinichea” împreună cu „Pisica şi şoarecele” (1961) şi „Ani de câine” (1963) formează „Trilogia Danzigului”.

Activitatea sa literară a fost încununată de cele mai importante distincţii: Premiul Buchner (1965), Premiul Fontane (1968) şi Premiul Nobel pentru literatură (1999).

Foto cu Gunter Grass – wikipedia

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.