Guvernul, obligat să plătească diferenţa pentru Cuminţenia Pământului
https://www.ziarulmetropolis.ro/guvernul-obligat-sa-plateasca-diferenta-pentru-cumintenia-pamantului/

Deputaţii din Comisia de Cultură au votat un amendament la OUG 10/2016 potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma colectată pentru cumpărarea operei ”Cuminţenia Pământului”.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură, le-a propus colegilor săi introducerea unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2016.

În situaţia în care la 30 septembrie nu se strâng cei şase milioane de euro din subscripţie publică, Guvernul va mări marja de cinci milioane până la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu naţional să fie cumpărat. Deci Guvernul are libertatea să mărească cuantumul de cinci milioane de euro. – Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură

La rândul său, deputatul Mădălin Voicu a caracterizat campania de subscripţie drept ”aproape o bişniţăreală”, afirmând că nu este revoltat, ci doar mâhnit.

Lucrarea poate fi scoasă din ţară, aşa cum nenumărate piese din tezaur sunt scoase şi participă la expoziţii în afara ţării. Proprietarul o poate da în custodia marilor muzee ale lumii, cu obligaţia să se reîntoarcă în ţară peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane e ste un preţ excelent şi noi putem după aia dacă vrem să o dăm în custodia altor muzee. – Toader Paleologu, fostul ministru al Culturii

Până la data de 16 august pentru ”Cuminţenia Pământului” au fost strânşi 695.000 de euro din cele 6 milioane necesare.

Foto: Cuminţenia Pământului – brancusiealmeu.ro

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.

24
/11
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu deschide magia printr-un program special dedicat întregii familii. Sibiu Magic Show va avea loc anul acesta în perioada 6 – 11 decembrie și reunește în premieră națională artiști din Argentina, Germania, Marea Britanie, Spania și România, într-un program captivant, cu spectacole de magie, iluzionism, baloane de săpun, stand-up comedy, dar și ateliere de magie pentru copii.