H3 Garden before detach(): de la un performance-premieră în România la o nouă experiență de concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/h3-garden-before-detach-de-la-un-performance-premiera-in-romania-la-o-noua-experienta-de-concert/

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă şi tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie şi societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

Un articol de Petre Ivan|31 august 2020

H3 Garden before detach() explorează identitatea într-o lume aflată în permanentă schimbare printr-o serie de evenimente aflate la intersecția dintre artă, tehnologie și muzică. Între 9 și 13 septembrie, spațiul H3 de pe Popa Nan 82 va deveni locul de întâlnire pentru iubitorii de arte performative, experiențe new media și instalații de artă. Proiectul propune o nouă perspectivă asupra realității printr-un spectacol performativ care investighează forme noi de expresie dintre oameni și roboți, o expoziție cu instalații interactive de lumini, un tur digital al proiectului și o nouă experiență muzicală, semnată Kaustic Nights.

Who Am I? A human-robot performance este un spectacol-instalație la granița teatrului, dansului și a instalațiilor de artă, într-un concept dezvoltat pentru prima dată în România. Mai mult, Who Am I? A human-robot performance reprezintă o colaborare în premieră între un teatru din România, respectiv Teatrul Odeon, și un studio de artă și tehnologie, H3. Cu o scenografie semnată de Adrian Damian, în regia lui Alexandru Berceanu, coregrafie realizată de Andrea Gavriliu, Who Am I? A human-robot performance va fi jucat pe o scenă atipică, oferind o experiență multisenzorială imersivă asistată de tehnologia realizată de H3. Dilmana Yordanova crează conținutul video, iar Vlaicu Golcea și Kinga Ötvös semnează coloana sonoră a spectacolului. Spectacolul se va juca în fiecare seară.

Who Am I? A human-robot performance este cu siguranță proiectul cu cele mai mari provocări din tot ce am lucrat până acum. Și asta nu doar datorită complexității tehnice, ci pentru că adresează întrebări fundamentale legate de identitate, conștiință, izolare și fragilitate umană într-un moment de derivă pe care toți îl resimțim. Iar modul în care explorează aceste teme implică o țesătură amplă de mijloace de expresie new-media”, spune Adrian Damian, scenograful spectacolului.

Expoziția de instalații de lumini before detach() poartă numele proiectului și reprezintă momentul de detașare de trecut, anticipând cu ajutorul instalațiilor H3 momentul din viitor în care spațiul de pe Popa Nan 82 nu va mai fi. Perimetrul creativ de aici, actuală casă a studioului de tehnologie, se află într-una dintre clădirile fostei fabrici Mătasea Populară din București, un producător major de mătase din 20 până în anii 90. Astăzi, spațiul face parte dintr-un proiect de dezvoltare urbană care prevede demolarea acestui complex de clădiri, punând astfel sfârșit vocației sale artistice actuale. Motiv pentru care instalațiile prezente în curte vor crea iluzia unui final care se află la granița dintre magie și tehnologie.

“H3 Garden before detach() este un manifest al studioului nostru prin care marcăm detașarea de locul în care ne-am format și care ne-a fost teren de joacă pentru trei ani. Vom recrea tărâmul magic din imaginația noastră folosind tehnologia ca medium de exprimare a unor concepte din alte discipline, dar și pentru explorarea limitelor limbajului artistic. Who am I? este un performance realizat în colaborare cu Teatrul Odeon prin care continuăm linia experiențelor cu robotul/actorul nostru Kuka adăugând stratul de interacțiune directă om-robot, unde adresăm o întrebare cu multe fațete, mai ales în contextul actual”, spune Andrei Mitișor, co-fondator H3.

Kaustic Nights introduce un concept de experiență muzicală în premieră în România. La finalul fiecărei seri, în H3 Garden scena devine o instalație de lumini cu ajutorul unor tehnologii complexe, intensificând experiența senzorială a spectatorilor. Trupele Omul cu Șobolani, Șuie Paparude, Cred Că Sunt Extraterestru, om la lună și Electric Brother vor completa experiența new media, începând cu ora 21.30, în fiecare seară.

Program Kaustik Nights

9 septembrie – Omul cu Șobolani

10 septembrie – Cred Că Sunt Extraterestru

11 septembrie – Electric Brother

12 septembrie – Șuie Paparude

13 septembrie – om la lună

Studioul de artă și tehnologie H3 dezvoltă din 2017 proiecte multidisciplinare, la granița dintre design, instalații și arte performative. Umanizarea tehnologiei prin regândirea și folosirea ei ca mediu pentru exprimarea emoțiilor fac parte din misiunea studioului H3. Andrei Mitișor și Florin Niculae sunt co-fondatorii H3, iar Sebastian Comănescu și Răzvan Pascu fac parte din echipa de creație și cercetare.

Biletele se găsesc pe myticket.ro.

Mai multe informații despre artiști și program pe site, Facebook și Instagram.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.