,,Hamlet” cu Marcel Iureș – luni, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-cu-marcel-iures-luni-la-tvr-2/

Teatrul Naţional de Televiziune vă prezintă luni, 28 iulie, de la ora 18.40, la TVR 2, o montare memorabilă, realizată în colaborare cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”: Hamlet, cu Marcel Iureş în rolul principal.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2014

În luna aprilie a acestui an, cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 – d. 23 aprilie 1616), Casa de Producţie TVR programa difuzarea unei montări a piesei „Hamlet” în viziunea directorului de scenă Tompa Gabor (premiera tv: 1988).

De această dată, Casa de Producţie TVR vă propune o montare a celebrei piese a „marelui Will”, în regia maestrului Liviu Ciulei, ale cărui personalitate şi viziune artistică au marcat lumea scenei de secol XX. Astfel, Teatrul Naţional de Televiziune vă prezintă luni, 28 iulie, de la ora 18.40, la TVR 2 o montare memorabilă, realizată în colaborare cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (premiera tv: 2001).

Drama tânărului Hamlet, neliniştitul prinţ al Danemarcei, care caută adevărul şi răzbunarea morţii tatălui său, este adusă în faţa publicului telespectator de actorii Marcel Iureş (Hamlet), Victor Rebengiuc (Claudius), Valeria Seciu (Gertrude), Irina Petrescu (actriţa principală), Ion Cocieru (actorul principal ş fantoma regelui), Ion Pavlescu (Polonius), Adriana Titieni (Ofelia), Ştefan Bănică jr. (Laertes), Andrei Aradits (Horaţiu), Răzvan Vasilescu (Rosencrantz), Cornel Scripcaru (Guildenstern), Petre Lupu (Osric), Mihai Constantin (groparul), Adrian Ciobanu (al doilea gropar), Şerban Pavlu (Marcellus), Gheorghe Ifrim (Bernardo), Costel Caşcaval (Francisco), Igor Chistol (Fortimbras), Valentin Popescu (Voltimand), Mihai Cibu (Cornelius), Mircea Gogan (marinarul), Silviu Geamănu (preotul), Alina Brezunţeanu şi Oana Tudor (doamnele de onoare), Alina Elena Dărvăreanu şi Răzvan Postolache (muzicanţi).

Hamlet 2

Victor Rebengiuc și Ștefan Bănică Jr. fac parte din distribuția spectacolului.

Traducerea este realizată de Nina Cassian, ilustraţia muzicală îi aparţine lui Ildiko Fogarassy, iar scenografia este semnată de arh. Octavian Neculai (decor) şi de Nina Brumuşilă (costume).

Actriţa Valeria Seciu, care interpretează rolul reginei în această reprezentaţie a binecunoscutei tragedii shakespeareiane, împlineşte anul acesta, pe 1 august, vârsta de 75 de ani (n. 1 august 1939).

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.