Hamlet, în două variante, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-in-doua-variante-la-tvr/

În perioada următoare Casa de Producţie TVR difuzează „Hamlet” în două variante: în luna februarie se difuzează piesa în regia lui Liviu Ciulei, iar în luna martie în regia lui Bocsárdi László.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2018

Spectacolul regizat de Liviu Ciulei îi are în distribuție pe: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Ion Cocieru, Ion Pavlescu, Adriana Titieni, Ştefan Banica jr., Andrei Araditis, Răzvan Vasilescu, Cornel Scripcaru, Petre Lupu, Mihai Constantin, Adrian Ciobanu, Şerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Costel Caşcaval, Igor Chistol, Valentin Popescu, Mihai Cibu, Mircea Gogan, Silviu Geamănu, Alina Berzunţeanu, Oana Tudor, Alina Elena Dărvăreanu, Răzvan Postolache.

„Hamlet”, de William Shakespeare

Regie şi adaptare: Liviu Ciulei

Traducere: Nina Cassian

Ilustraţia  muzicală: Ildiko Fogarassy

Scenografia decor: Octavian Neculai

Scenografie costume: Nina Brumăşilă

Imaginea: Cristian Nicolau

Regia TV: Silviu Jicman

***

Liviu Ciulei (1923 – 2011) – regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtatde cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând marii regizori de tearu – David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

A realizat scenografia a 125 de spectacole.Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre, ca sălile Studio ale teatrelor din Târgu Mureș și Pitești.

A fost distins cu numeroase premii şi distincţii, printre care amintim: Ordinul Muncii Clasa a II-a (1964), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării şi premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul Pădurea spânzuraților , Premiul UNITER, 1996,  Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002, Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006, Premiul Tony.

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 9 februarie, ora 23:00; sâmbătă, 10 februarie, ora 17:00

TVR MOLDOVA: duminică, 11 februarie, ora 15:00

TVR 3: duminică, 11 februarie, ora 20:00

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Hamlet – TVR

 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.