Hamlet, în două variante, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-in-doua-variante-la-tvr/

În perioada următoare Casa de Producţie TVR difuzează „Hamlet” în două variante: în luna februarie se difuzează piesa în regia lui Liviu Ciulei, iar în luna martie în regia lui Bocsárdi László.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2018

Spectacolul regizat de Liviu Ciulei îi are în distribuție pe: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Ion Cocieru, Ion Pavlescu, Adriana Titieni, Ştefan Banica jr., Andrei Araditis, Răzvan Vasilescu, Cornel Scripcaru, Petre Lupu, Mihai Constantin, Adrian Ciobanu, Şerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Costel Caşcaval, Igor Chistol, Valentin Popescu, Mihai Cibu, Mircea Gogan, Silviu Geamănu, Alina Berzunţeanu, Oana Tudor, Alina Elena Dărvăreanu, Răzvan Postolache.

„Hamlet”, de William Shakespeare

Regie şi adaptare: Liviu Ciulei

Traducere: Nina Cassian

Ilustraţia  muzicală: Ildiko Fogarassy

Scenografia decor: Octavian Neculai

Scenografie costume: Nina Brumăşilă

Imaginea: Cristian Nicolau

Regia TV: Silviu Jicman

***

Liviu Ciulei (1923 – 2011) – regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtatde cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând marii regizori de tearu – David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

A realizat scenografia a 125 de spectacole.Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre, ca sălile Studio ale teatrelor din Târgu Mureș și Pitești.

A fost distins cu numeroase premii şi distincţii, printre care amintim: Ordinul Muncii Clasa a II-a (1964), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării şi premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul Pădurea spânzuraților , Premiul UNITER, 1996,  Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002, Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006, Premiul Tony.

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 9 februarie, ora 23:00; sâmbătă, 10 februarie, ora 17:00

TVR MOLDOVA: duminică, 11 februarie, ora 15:00

TVR 3: duminică, 11 februarie, ora 20:00

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Hamlet – TVR

 

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.