Hamlet intro:spect.01 instalație performativă @Celebrarea orașului
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-introspect-01-instalatie-performativa-celebrarea-orasului/

Compania de teatru independent Arte-Factum dedică Celebrării oraşului  performance-ul Hamlet intro:spect.01, secvenţă work-in-progress a laboratorului de introspecţie teatrală, primul eveniment public al proiectului Nocturnalii VIII: HAMLET MORTUA EST.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2024

Duminică, 18 august 2024, la ora 21:00 în  Parcul Civic, regizorul Levente Kocsárdi  propune o instalație performativă,  multidisciplinară, outdoor,  după piesa Hamlet, de William Shakespeare, adaptare a dramaturgului Mona Donici. Instalația performativă este creată împreună cu compozitorul Sergiu Cătană (compoziție, muzică live), scenograful M.C.Donici și Sebastian Hamburger (video-mapping); grafica: Rujița Bătrîn.

Un întreg eșafodaj de interpretări teoretice și analize critice, adesea contradictorii, subliniază necesitatea reevaluării operei lui Shakespeare din perspectiva noii sensibilități. Această nevoie de relecturare critică a universului shakespearean impune luarea în considerare a contextului social, politic, global, astăzi, așa cum Shakespeare însuși i-a acordat atenție în vremea sa. ”În acest punct al explorării teatrale de laborator, accentul cade pe felul în care aceste contexte schimbă (sau nu) relația omului de astăzi cu ideea morții, a sa, ca și a celorlalte personaje pe pe scena lumii,  resorturile intime, profunde, pe care proximitatea sfârșitului  le activează, și felul cum sunt ele afectate de schimbările globale, de senzația tot mai apăsătoare  a comprimării timpului de trăit”- Levente Kocsárdi, actor, regizor..  Hamlet intro:spect.01 surprinde ultimele replici ale personajelor principale  în dialog cu Moartea, doar un moment de pe scena unde toți, inevitabil, suntem actori.

Hamlet intro:spect.01, instalație performativă, după Hamlet, de William Shakespeare, adaptare de Mona Donici. Concept & interpretare: Levente  Kocsárdi. Compozitor&muzică live: Sergiu Cătană/ Video design: Sebastian  Hamburger/ Set design: M.C.Donici. Eveniment al proiectului Nocturnalii VIII: HAMLET MORTUA EST, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Acces liber. O producție a Asociației Culturale Arte-Factum, 2024. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Parrabbola (GB), Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Fundația Timișoara ‘89.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...