HARPĂ și ritmuri hispanice la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/harpa-si-ritmuri-hispanice-la-sala-radio/

Aţi ascultat vreodată un concert de harpă ? Vă place muzica inspirată de ritmurile pline de ”foc” ale Spaniei şi ale Americii Latine? Pentru ambele întrebări răspunsul se află într-un concert de neratat pe care îl propune vineri, 12 aprilie (19.00), la Sala Radio, Orchestra Naţională Radio şi doi invitaţi speciali: MARIA BÎLDEA – care a fost aplaudată timp de peste 20 de ani alături de Orchestra Naţională a Radioteleviziunii din Grecia şi dirijorul grec ANASTASIOS SYMEONIDIS, director artistic al aceluiaşi ansamblu.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2019

Programul serii este conceput sub semnul sonorității pline de pasiune a muzicii spaniole și a ritmurilor din America Latină!

Veți asculta: Concertul pentru harpă şi orchestră, semnat de compozitorul argentinian Alberto Ginastera (unul dintre cei mai importanți compozitori ai sec. XX în continentul american), Rapsodia pentru orchestră España (creată de francezul  Emmanuel Chabrier în 1883, după o călătorie în Spania), Amorul vrăjitor, creație a compozitorului spaniol Manuel de Falla și Capriciu spaniol, semnat de compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov.ritmuri hispanice

Născut în anul 1972 la Atena, ANASTASIOS SYMEONIDIS a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Académie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ș.a. Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Megaron Resident Orchestra, iar în prezent este director artistic la Orchestrei Radio din Grecia.

MARIA BÎLDEA a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri în Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA  ș.a.  și a interpretat muzica compusă de Vanghelis pentru „Alexander” (regizor Oliver Stone).

După ce a debutat la vârsta de doar 12 ani și a obținut apoi numeroase premii la competiții naționale, la 18 ani și-a lansat cariera solo cântând alături de cele mai importante orchestre din România. A continuat și participarea la competiții internaționale de harpă, cum ar fi cele de la Tel-Aviv – Israel sau Bloomington – SUA. Repertoriul vast al Mariei Bîldea cuprinde lucrări de la pre-clasicism la compozitori contemporani. A interpretat mai multe partituri în premieră absolută, creații ce i-au fost dedicate de compozitori ca Theodore Antoniu, Giorgos Chatzimichelakis și Dan Dediu.

Alături de cvartetul de harpe pe care l-a înființat – „Aeolian Harps” – interpretează muzică tradițională grecească.  Este și fondatoare a Ansamblului Kyklos și din 2018 este și membră a Orchestrei Naționale Radio.

 Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Harpa si ritmuri hispanice – orchestreradio.ro.

22
/12
/16

De Crăciun, TVR 1 a pregătit telespectatorilor săi concerte tradiţionale de colinde, dar şi ale unor vedete internaţionale, ediţii speciale ale emisiunilor postului iubite de public, întâlniri cu vedetele preferate, reportaje şi documentare în premieră. (...) Pe 25 decembrie, de la 16.00, TVR 1 oferă telespectatorilor bucuria de a rememora şlagăre ale anilor ‘70, ‘80 şi ‘90, devenite favoritele multor generaţii

20
/12
/16

”Carmen”, de Georges Bizet, în regia lui Karel Drgáč, de la Opera Naţională Română Iaşi, a fost desemnat, duminică seară, cel mai bun spectacol de operă la Gala Premiilor Operelor Naţionale. La râmdul său, Soprana Nelly Miricioiu a primit Marele Premiu al Galei Operelor Naţionale, al cărei invitat special a fost tenorul Roberto Alagna.

20
/12
/16

Joi, 22 decembrie 2016, de la ora 19.30, Teatrul EXCELSIOR prezintă un spectacol extraordinar în cadrul festivalului Moș Crăciun vine la EXCELSIOR. Programul cuprinde cântece și jocuri etnofolclorice din întreaga țară, precum și o suită de datini și obiceiuri tradiționale de anul nou, interpretate într-un stil original.

20
/12
/16

Înscriindu-se în tradiţia marilor instituţii de concert din lume, Radio România oferă pe 23 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio, publicului care îi va călca pragul, dar şi sutelor de mii de ascultători ai frecvenţelor Radio România Cultural şi Radio România Muzical, pagini muzicale care nu lipsesc din repertoriul marilor orchestre în momente festive. Valsuri celebre care poartă imaginaţia spre poveşti romantice, polci ce invocă buna dispoziţie şi nelipsitele dansuri aduc atmosfera de sărbătoare în sufletele tuturor.

17
/12
/16

Aproape 4000 de persoane au fost prezente aseară la spectacolul „Poveste de Crăciun”, prezentat de Opera Comică pentru Copii la Sala Polivalentă din București. Evenimentul a fost transmis live și pe pagina oficială de Facebook a instituției, ajungând la peste 100 000 de spectatori într-un timp record.

16
/12
/16

Pe 21 decembrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Nottara va avea loc un eveniment special, intitulat „Crăciunul, acasă”, cu brad și cu colinde unde Grigore Leșe și ceata de colindători din Titești, jud. Vâlcea, vor susține concertul Așteptând Crăciunul.

16
/12
/16

Vă este dor de tradiționalele colinde româneşti şi internaţionale, precum Ziua ninge, Triptic coral, Sus la poarta raiului, Colindiţa, We Wish You a Merry Christmas, Jingle Bells sau Deck the Hall de Gordon Langford? Aveți ocazia să le reascultați, în variantă a cappella, marți, 20 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio, alături de Corul Academic Radio.

16
/12
/16

Una dintre cele mai reprezentative trupe din istoria rock-ului va susține un concert la București, pe 13 mai, anul viitor, în Parcarea A Romexpo, evenimentul fiind cuprins în turneul "The Long Goodbye". Biletele pentru concertul Deep Purple sunt în vânzare începând de astăzi (vineri) în rețeaua Eventim, la prețurile de 130 de lei (Gazon B), 190 de lei (Gazon A), 270 de lei (Golden Ring), 350 de lei (Tribună).

15
/12
/16

Vibrate!festival, cel mai tânăr festival de muzică clasică al Brașovului, care se desfășoară în fiecare vară, în luna iunie, organizează pentru a doua oară un concert de Crăciun dedicat partenerilor și prietenilor festivalului.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

13
/12
/16

Un program exclusiv Beethoven va atrage melomanii întotdeauna. O astfel de ofertă repertorială are Sala Radio vineri, 16 decembrie 2016, când Orchestra Naţională Radio, dirijată de Gerd Schaller, avîndu-l ca solist pe Horia Mihail, va interpreta Uvertura Coriolan, op. 62, Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră, op. 37, Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68 – Pastorala.

12
/12
/16

Astăzi, 12 decembrie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru perioada ianuarie-martie 2017 a stagiunii Orchestrelor şi Corurilor Radio, care se întorc în forţă cu o serie de concerte pe placul iubitorilor muzicii clasice, jazz-ului sau folclorului.

09
/12
/16

Virtuozitatea lui Paganini la contrabas este propunerea pe care o face publicului contrabasistul de origine română Petru Iuga, care va prezenta la Sala Radio miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, un concert în care, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Oprea, va interpreta Fantezia Moise, variaţiuni pe o temă de Rossini, în varianta pentru contrabas şi orchestră de N. Paganini şi Variaţiuni pe o temă Rococo, op. 33, în varianta pentru contrabas şi orchestră de P. I. Ceaikovski.