Harper Lee va publica un al doilea roman, la 50 de ani după volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/harper-lee-va-publica-un-al-doilea-roman-la-50-de-ani-dupa-volumul-sa-ucizi-o-pasare-cantatoare/

Scriitoarea americană Harper Lee îşi va publica al doilea roman, la peste 50 de ani de la lansarea volumului „Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird”, a anunţat editorul autoarei.

Un articol de Petre Ivan|4 februarie 2015

Romanul intitulat „Go Set a Watchman”, a cărui acţiune are loc în anii 1950 şi ai cărui protagonişti sunt personaje principale din cartea „Să ucizi o pasăre cântătoare”, dar cu 20 de ani mai în vârstă, va fi publicat pe 14 iulie, la editura americană Harper. Cartea a fost scrisă de fapt în anii 1950, înainte de „Să ucizi o pasăre cântătoare”, iar Harper Lee, în vârstă de 88 de ani, a crezut că a fost pierdută.

„Personajul cunoscut sub numele Scout apare aici ca o femeie adultă şi cred că efortul depus a fost unul decent”, a declarat scriitoarea într-un comunicat publicat de editura Harper. „Editorul meu, care a fost impresionat de amintirile din copilăria lui Scout, m-a convins să scriu un roman din punctul de vedere al tinerei Scout. Scriam pentru prima dată o carte, aşa că am făcut ce mi s-a spus”, a precizat Harper Lee.

În romanul „Go Set a Watchman”, Scout se întoarce de la New York pentru a-şi vizita tatăl, Atticus, în oraşul fictiv Maycomb, unde trebuie să facă faţă unor probleme personale şi de ordin politic şi încearcă să înţeleagă atât viziunea tatălui său asupra societăţii, cât şi propriile sentimente contradictorii despre oraşul natal.

Lee credea că textul fusese pierdut şi a fost surprinsă când avocatul său, Tonja Carter, l-a descoperit.

„Să ucizi o pasăre cântătoare”, o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale lui Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Cartea, tradusă şi în limba română, s-a vândut în circa 30 de milioane de copii la nivel internaţional şi a fost apreciată de cititori din culturi diferite.

„Cartea este importantă datorită problemelor ridicate referitor la diferenţele dintre rase şi sexe”, a declarat Thadious Davis, profesor de engleză specializat în literatură afro-americană şi sudistă la Universitatea Pennsylvania.

Autorul american Charles Shields, care a scris o renumită biografie a lui Harper Lee, a declarat că volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare” a avut succes, parţial, pentru că „ridică întrebarea fundamentală despre cum mă pot înţelege cu oameni care sunt altfel decât mine”.

Shields a spus că a întâlnit primele referinţe despre „Go Set a Watchman” în timp ce citea o serie de scrisori dintre Lee şi agentul său literar, în timpul documentării pentru biografia autoarei.

Charles Shields a mai declarat că moartea lui Alice Lee, sora autoarei, o avocată care a fost considerată cea care a condus cariera lui Harper Lee, ar fi uşurat calea spre publicarea celui de-al doilea roman.

În 1961, Harper Lee a primit premiul Pulitzer, iar un an mai târziu cartea sa a fost ecranizată în regia lui Robert Mulligan, cu actorul Gregory Peck în rolul principal. Filmul a primit trei premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Foto: Harper Lee – wikipedia

04
/10
/16

La finalul acestei luni are loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu accent pe zona Europei Centrale si de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 15 evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 25-28 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

03
/10
/16

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România și le punem la luptă față în față. Cea care va câştiga confruntarea va fi declarată cartea lunii.

28
/09
/16

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

22
/09
/16

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Iată, Frida, îți scriu această scrisoare, prima dintr-un șir de scrisori către cei din cărți, și nu mă aștept să-mi răspunzi...

22
/09
/16

În această seară, de la ora 19.00, a Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la lansarea cărţii „Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“ de Patrick Leigh Fermor. La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică.

15
/09
/16

Târgul Gaudeamus Carte școlară revine în Piața Universității din Capitală, pentru ediția a XIV-a, cu o ofertă bogată de manuale, materiale auxiliare sau beletristică. Târgul, cu intrare liberă, este deschis zilnic între orele 10,00 și 20,00, cu excepția zilei de duminică, 25 septembrie, când programul este 10,00 — 15,00.

14
/09
/16

Cartea „2666” (în trei volume), traducere din limba spaniolă de Eugenia Alexe Munteanu, a fost publicată la Editura Univers, în 2016.

14
/09
/16

Nouă editori germani, austrieci și elvețieni ajung miercuri la București. Aceştia se vor întâlni cu editori români în vederea stimulării numărului de traduceri din limba română în limba germană, în contextul în care România va fi invitată de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig din 2018.

12
/09
/16

„Nu am ştiut că au fost atât de mulţi idioţi în lume, până când am început să folosesc Internetul.” - Stanislaw Lem. În urmă cu 95 de ani, într-o zi de 12 septembrie, se năştea la Lvov (pe atunci în Polonia), unul din cei mai cunoscuţi autori de literatură ştiinţifico-fantastică.

08
/09
/16

Deşi acceptase cu plăcere invitaţia lui Ion Caramitru de a deschide noua serie a Conferinţelor Teatrului Naţional, din motive de sănătate, Neagu Djuvara a decis să amâne conferinţa programată pe 2 octombrie 2016, la Sala Studio.